Vysoký stres a vysoký tlak

Další odborná studie potvrdila vliv stresující práce na zvyšování krevního tlaku. Doktorka Chantal Guimontová z Laval University v kanadském Quebecu vysvětluje: „Zjistili jsme, že rostoucí vystavení tlaku v zaměstnání vede k výraznému zvyšování systolického krevního tlaku, zejména u kancelářských pracovníků mužského pohlaví, kterým v práci chybí sociální podpora.“ K výzkumné práci se se svým týmem odhodlala poté, co jiné studie vlivu stresu na krevní tlak vykazovaly protichůdné výsledky.

Studie doktorky Guimontové se zúčastnilo 6 719 mužů a žen pracujících v kancelářích ve věku 18 až 65 let. Tito účastníci vyplnili dotazník s popisem své fyzické aktivity, kuřácké minulosti a dalších potenciálních faktorů ovlivňujících vysoký krevní tlak a riziko srdečních onemocnění. Dále popsali svou rodinnou anamnézu a charakter své práce a společenského života. Prošli také několika měřeními krevního tlaku.

Po sedmi a půl letech průběhu studie se ukázalo, že muži vystavení vysokému tlaku ve svém zaměstnání trpí vysokým tlakem i uvnitř svých cév. Hodnoty jejich krevního tlaku převyšovaly asi o dva body hodnoty mužů bez stresové zátěže. Stresově vytížení muži vykazovali o 33 % větší pravděpodobnost zvýšení krevního tlaku.

Podobně tomu bylo i u žen, i když ne tak výrazně jako u mužů. Ukázalo se také, že vyšším ohrožením vysokým tlakem trpí muži a ženy s nízkou podporou nadřízených nebo kolegů. Zaměstnanci s vysokou sociální podporou se i přes vystavení silnému stresu nárůstu krevního tlaku vyhýbají.

-kk-

Zdroj: Yahoo Health - Vše o zdraví.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Yahoo Health