Význam firem do deseti zaměstnanců v Česku roste

Přínos drobných podniků s méně než deseti zaměstnanci v Česku stále roste a je významnější než v jiných zemích. Naopak počet takzvaných malých podniků do 50 zaměstnanců klesá. Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu.

Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět zaměstnanců, se na celkovém počtu podniků loni podílely více než 95 procenty a byly u nás vůbec největším zaměstnavatelem. Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla jsou pro to dva důvody. V Česku přetrvávají tradiční řemesla a živnosti typu opravy škodovek a stále více se rozmáhá takzvaný švarcsystém.

Mikropodniky jsou pružnější, dokážou lépe reagovat na potřeby zákazníka, osvojily si klientský přístup, využívají mezer na trhu, kam se velké firmy nedostanou. Naopak zakázky středně velkých podniků jsou zajímavé i pro velké společnosti, které v konkurenčním boji většinou vítězí.

Podle Oldřicha Körnera ze Svazu průmyslu a dopravy malé firmy od deseti do 50 zaměstnanců svůj vliv neposilují kvůli nedostatku vlastního kapitálu a relativně složitějším podmínkám pro expanzi.

-hp-
Zdroj: Finanční noviny - ekonomický server ČTK
Zobrazit přehled článků ze zdroje Finanční noviny