Umělá inteligence: „a básníci nebudou mít co žrát…“

Umělá inteligence (AI) už dávno není buzzword dnešní doby. Stala se každodenní realitou. Vzhledem k nepřeberným možnostem jejího využití není divu, že nás lidstvo doslova nadchla. Ale každý pokrok má i svá úskalí a rizika. Nedávno mi syn ukázal na YouTube reklamu na nerozbitnou skleničku za 82 dolarů, která se nerozbila ani při pádu ze 4. patra, a dokonce přežila i přejetí autem. Okamžitě se mi vybavila scéna z legendární české komedie Pelíšky, ve které Stella Zázvorková reaguje na marný pokus o rozbití plastové skleničky, kterou vymyslelo pár chytrých hlav z Polské lidové republiky, slovy: „A skláři nebudou mít co žrát.“

Ilustrační obrázek vygenerovaný AI (DALL.E)

Podobný scénář mě napadá, když si uvědomím, jak může použití AI ovlivnit pracovní trh. Za jak dlouho budou básníci, spisovatelé, překladatelé, právníci nebo lékaři bez práce? Přestože se odhaduje, že AI vytvoří do roku 2025 až 97 milionů nových pracovních míst, na které bude třeba se odborně připravit, s rostoucím rozvojem automatizace a obratnosti robotů s AI hrozí současně i masivní úbytek pracovních pozic v různých odvětvích. Očekává se, že do roku 2030 se může potřeba změny zaměstnání týkat více než 300 miliónů pracovníků.

Umělá inteligence – dobrý sluha, leč zlý pán

Nezaměstnanost však zdaleka není jediným rizikem spojeným s vývojem AI. Nekorektní či nadměrné využívání AI může způsobovat nepřeberné množství problémů. Tím teď nemyslím vytváření deepfake videí, autonomních zbraní nebo šíření dezinformací. Mám na mysli potenciál degradovat lidskou aktivitu, samostatnost a kreativitu až do stavu, kdy může svými důsledky vést člověka na scestí a ohrozit tím společenskou, kulturní, uměleckou i akademickou integritu.

Vysokoškolští profesoři si rvou vlasy, protože generátory textů s AI, jako např. ChatGPT, nyní dokážou psát eseje stejně dobře jako jejich studenti, což usnadňuje podvádění způsobem, který žádný detektor plagiátorství nedokáže zachytit. Umělci jsou pobouřeni, protože umělecká díla generovaná pomocí AI (např. DALL-E nebo Midjourney) už dokonce vyhrávají i význačná ocenění.

Radek Havelka, ředitel ICT Pro

Radek Havelka, ředitel ICT Pro

Jak svět přichází o básníky?

V době, kdy se hollywoodské sci-fi stávají realitou, se v souvislosti s AI naskýtá mnoho otázek. Nahradí opravdu stroj člověka? Umíme si představit, že novodobý Smetana, Picasso nebo Voltaire bude robot? Jak dlouho ještě budeme moci naše děti chválit za tvůrčí přístup a umělecké nadání v hudební, výtvarné či literární sféře? Nebo je budeme chválit za to, jak kvalitně zkomponovaly zadání pro AI?

Podívejme se pro zajímavost na praktický příklad básnické tvorby pomocí AI a lidského mozku a srovnejme jejich výstupy.

Zadání: Napiš mi veršovanou baladu na 4 sloky o 4 řádcích o zamilovaném páru a použij tato klíčová slova: 1. sloka: okno, podzim, kaštan, dlaň, listí, srdce. 2. sloka: odraz, med, oči, loučení, nitro, vášeň, cval, touha, čas. 3. sloka: zář, vnady, ruměnec, záda, soumrak, ticho, stín, blízkost. 4. sloka: vánek, duše, kapradí, vlas, rty, Země.

ChatGPT 4:

U okna v podzimním čase, kaštan v dlaň padá,

Listí tančí kolem, srdce v lásce se ztrácí.

Láska v podzimním šatu, jak sen, co nevybledá,

Ve stínu kaštanů, srdce své přísahy skládá.

 

V odrazu očí, sladkost medu, loučení blíží,

Nitro plné vášně, v cvalu času, touha křičí.

"Zůstaň," šeptá vášeň, "v tomto okamžiku,

Než nás čas rozdělí, než se láska ztratí v mžiku."

 

V záři světla, vnady ruměnec přikrývá,

Záda v soumraku, ticho a stín, láska přežívá.

Blízkost srdcí, ve stínu, kde slova jsou zbytečná,

Ve světle měsíce, láska je nekonečná.

 

Vánek hladí duše, kapradí se ve vlasech vine,

Rty se setkávají, Země pod nimi se otřese.

V lásce, kde každý polibek je slibem navždy,

Ve větru, co šeptá, "miluj, dokud můžeš, vždy."

 

Člověk: Podzimní balada

Za okny už podzim dýchá,

kaštan v dlani jemně píchá.

Šourám se zvolna padlým listím,

co skrýváš v srdci sotva zjistím.

 

Zlatavá zář něžně kreslí tvé vnady,

ruměnec skrýváš, když točíš se zády.

Soumrak svým hávem nás do ticha halí,

stíny tak těsné si blízkost svou chválí.

 

Laskavý odraz tvých medových očí,

představa loučení mé nitro ničí.

Vášeň svým cvalem se zachvěje v nás,

sžírá mě touha teď zastavit čas.

 

Vánek nás s hebkostí na duši pohladí,

klesáme měkce do vonného kapradí.

Vlas tvůj mě na rtech mých rozverně lechtá,

v duchu když lkám, ať nám Země je lehká.

Ilustrační obrázek vygenerovaný AI (DALL.E)

Model DALL-E 3 popsal tuto grafiku takto: "Here are the images illustrating the contrast between human creativity and artificial intelligence in the realm of poetry."

 

Obávám se, že rychlý vzestup generativních nástrojů umělé inteligence může sice pomoci méně nadaným či méně vzdělaným lidem tvořit relativně kvalitní výstupy, ale také může snížit přirozenou inteligenci, kognitivní schopnosti, empatii, projevy emocí a potřebu společenství. A jak to podle vás dopadne s těmi básníky? Klidně mi napište svůj názor do komentáře.

Vývojáři umělé inteligence se snaží vytvářet algoritmy, které jsou schopny se učit, rozumět, plánovat, adaptovat se a řešit problémy, podobně jako to dělá člověk. Přestože se AI stala naším každodenním pomocníkem v přístupu k informacím, ve vzdělávání, lepší zdravotní péči, bezpečnější dopravě a dostupnosti výrobků a služeb šitých na míru, vypadá to, alespoň z mého pohledu, že na dobu, kdy „básníci nebudou mít co žrát“, si ještě budeme muset naštěstí nějaký pátek počkat.?

Radek Havelka

Ředitel a spolumajitel přední české vzdělávací společnosti ICT Pro. ICT Pro nabízí komplexní služby v oblasti firemního vzdělávání, profesních certifikací a HR outsourcingu. Na trhu působí od roku 1992.

ICT Pro se dlouhodobě specializuje na školení v oblasti informačních a komunikačních technologií. Svoji nabídku doplňuje také o projektové řízení a kurzů v oblasti soft-skills.