Chcete individuální přístup a zároveň se učit od světových špiček v IT?

Rozhovor s Miroslavem Kuckou, majitelem a generálním ředitelem společnosti New Horizons CS

Jaké jsou stávající požadavky na oblast IT vzdělávání a jakým způsobem je reflektujete?

Aktuálním významným trendem je individuální přístup, který zákazníci vyžadují. Snažíme se tudíž nabízet taková řešení, v rámci kterých si každý může vybrat to, co zrovna potřebuje. Také proto jsme vyvinuli poměrně inovativní metody vzdělávání, které spolu s tradičními metodami pokrývají široké spektrum potřeb, které zákazníci mají. Kromě prezenčních kurzů ve třídě nebo u zákazníka se tak jedná dále o služby Mentored Learning, Online LIVE a Online ANYTIME.

Miroslav Kucka, New Horizons

Zmínil jste se o online formách vzdělávání. Jaká je podle Vás jejich budoucnost?

Příznivá. Neříkám však, že tradiční metody výuky časem nadobro vymizí. To si rozhodně nemyslím. Ty stále převažují a ještě nějakou dobu budou. Každopádně s tím, jak máme stále méně času, také samotné dojíždění za školením samo o sobě neušetří čas ani finance a narůstá i zmíněný požadavek na individuální přístup, vzniká tím tlak na flexibilnější formy školení. Tomuto trendu je potřeba vyjít vstříc právě třeba pomocí online forem vzdělávání.

V čem tedy spočívá konkrétní forma Online LIVE (OLL) a jaké jsou její výhody?

Jedná se vlastně o tradičně lektorem vedené školení ve virtuální třídě, která má pro studenta přínos v maximální možné míře flexibility z hlediska dostupnosti a také spolehlivosti, neboť všechny kurzy mají garantovaný termín výuky a tudíž nehrozí, že by se nějaké školení rušilo a řešily se náhradní termíny.

Tyto kurzy využívají stejného principu jako je tradiční výuka ve třídě s instruktorem, který přednáší, používá demo ukázky apod. Navíc tato školení mají obrovskou výhodu v tom, že umožňují zpřístupnit nejlepší certifikované lektory z celého světa každému studentovi globálně, aniž by musel cestovat za instruktorem do zahraničí.

New Horizons je světově největší počítačová škola, která má nejlepší instruktory, a právě prostřednictvím OLL můžeme tyto nejlepší instruktory sdílet i v jiných částech světa, i v Čechách a na Slovensku. V průběhu školení navíc může student komunikovat s instruktorem jako by byl v tradiční třídě s využitím nástrojů internetové komunikace typu webinář nebo videomítink, které jsou používány v mnohých mezinárodních organizacích.

Více poví následující video, které přehledně ukazuje i výhody této formy studia:

Neobáváte se, že může být komunikace a zpětná vazba na dálku neefektivní?

Používané nástroje umožňují instruktorovi mnohem lépe  komunikovat se studenty v porovnání s tradiční výukou, kdy lektor nemá moderní nástroje ke s komunikaci a jediný způsob je jít fyzicky ke studentovi, dívat se na jeho monitor počítače a odpovídat na otázky. 

Jak je to s podporou během kurzů, které jsou lektorované ze zahraničí?

Nabízíme stále fungující českou a slovenskou podporu, na níž se zákazník vždy v případě komplikací může obrátit, aniž by musel volat do zahraničí. Pokud je výpadek spojení delší jak půl hodiny, pak zákazník dostává automaticky nabídku na nový termín školení.

Co když je zákazník obecně s nějakým kurzem nespokojený?

Snažíme se získat od našich zákazníků zpětnou vazbu, která nám pomáhá kromě zlepšování našich služeb také lépe porozumět jádru jejich možné nespokojenosti. Pokud je však zákazník nespokojený, neptáme se na důvody a nabídneme mu rovnou možnost absolvovat školení ještě jednou. To je náš celosvětový standard.

Můžete nám povědět více k webinářům, které kromě dalšího spektra služeb nabízíte?

Minimálně jedenkrát za dva týdny nabízíme přibližně hodinové Online LIVE webináře zabývající se různou problematikou zejména v souvislosti s uvedením nejnovějších technologií a nutností se s nimi obeznámit nebo si rozšířit své znalosti a poznatky.

Jedná se tak například o webináře na téma: The State of Security týkající se internetové bezpečnost konající se nyní 22. října, Prince2 (Projects in Controlled Environment) pořádaný 7. listopadu, ale naleznete zde i problematiku týkající se kancelářských balíků Office 2013 a práce s nimi.

Všechny dostupné webináře v anglickém jazyce jsou zcela zdarma a zájemci si tak mohou vybrat z témat ZDE. Stačí se pouze zaregistrovat.  

Aktuální novinky z oblasti informačních technologií je pak možné nalézt také na našem blogu nebo Facebooku, LinkedInu, Twitteru.

Kolik studentů se v průměru zúčastní online webinářů?

Tyto webináře jsou nabízeny globálně z americké centrály a probíhají po celém světě v rozdílném čase. Někde ráno, jinde naopak večer. Počet účastníků se tak liší jednak podle zájmu o problematiku, tak z pohledu časové kapacity. Může jich tak být deset, ale i sto na jeden probíhající seminář.

Existuje ještě nějaký mezičlánek mezi online a prezenčním školením nebo je to buď anebo?

Existuje. Kromě trendu individuálního přístupu se totiž objevuje ještě další trend a to ten, že sice roste počet různých školení, ale zároveň i počet účastníků na jednom kurzu přitom klesá. Aby bylo možné tyto trendy reflektovat a abychom netlačili cenu vlivem nižší účasti výše, vytvořili jsme už před několika lety službu Mentored Learning, kterás těmito trendy pracuje.

V jedné fyzické třídě se tudíž sejdou studenti zajímající se o dva, tři typy školení a každý z nich sedí u počítače a poslouchá skrze sluchátka lektora nahraného na videu, který hovoří o dané problematice. Ve třídě je pak k dispozici během kurzu také mentor, který studentům radí a pomáhá v jejich studiu. Každý student si tak sám řídí školení podle svých potřeb, avšak pod odborným dohledem mentora, na něhož se může kdykoliv obrátit.

Jsou nějaké typy kurzů, pro něž byste přímo doporučil konkrétní formu výuky, nebo vždy čistě záleží na preferencích, potřebách a možnostech zákazníka?

IT školení patří do skupiny tzv. hard skills školení a není zde není nutně potřeba interakce s dalšími účastníky během výuky, tudíž v principu mohou být všechna školení realizována jak prezenční, tak online formou, a záleží skutečně jen na preferencích a možnostech každého potenciálního zákazníka.

Je také zapotřebí zdůraznit že námi nabízené alternativní online školení (OnLine LIVE, mentored learning)  jsou školení s instruktorem, tudíž to nejsou e-learningové školení, tedy samostudium bez instruktora. 

Co plánujete do budoucna?

Do budoucna připravujeme další inovace způsobu školení tak, aby naši zákazníci našli u New Horizons to, co hledají a co jim nejvíce vyhovuje.

 

Miroslav Kucka absolvoval magisterské studium v oboru operační výzkum a teorie řízení a získal také MBA (Open) titul ze strategického rozvoje a implementace. Je majitelem a generálním ředitelem New Horizons CS (Česká a Slovenská republika), která je součástí přední světové nezávislé tréninkové společnosti se sídlem v USA, zabývající se vzděláváním v oblasti IT (technické a aplikační školení), IT bezpečnosti, project managementu, ITSM a leadership developmentu. Z profesního hlediska získal doposud více než patnáctiletou praxi ve strategickém řízení a rozvoji podnikání v mezinárodním prostředí a založil a pomáhá nadále rozšiřovat síť mezinárodních tréninkových rozvojových center spolupracujících s globálními lídry.