10 kroků k silnější pozici lídra v HR

Ilustrační snímek

Skutečnými lídry se stáváme v průběhu praxe, která nás učí rozumět našemu oboru, překonávat překážky a umět se rozhodovat i v obtížných situacích. Co všechno to zahrnuje v HR? Podle článku Elizabeth Dukesové na serveru blr.com je to následujících deset věcí. Jak jste na tom v těchto oblastech?

1. Silný tým

Začněte tím, že poznáte své podřízené jako jednotlivce se specifickými silnými a slabými stránkami. Dobrý lídr se obklopuje dobrým týmem, který pracuje na společném cíli.

2. Dlouhodobé cíle

Silný lídr nikdy nezapomíná na dlouhodobé hledisko své práce. Pracuje na krátkodobých úkolech, ale snaží se jejich plnění uzpůsobovat tak, aby co nejlépe zapadaly do dlouhodobé strategie. Zahrnuje to i případné změny či rušení neefektivních procesů.

3. Příklad ostatním

Zejména v HR si lídr musí uvědomit, že jej nebudou vždy mít všichni rádi. Raději se proto zaměřte na budování respektu, který si získáte tím, že svým chováním půjdete dobrým příkladem ostatním.

4. Sdílení znalostí

Zaměstnanci si často stěžují, že pracovníci HR přestali být učiteli a pouze se skrývají za obrazovkami svých počítačů. Dobrý lídr se chce stále něco učit a zároveň předávat své znalosti ostatním. Platí to v rámce HR týmu i celé organizace.

5. Podpora úspěchu druhých

Jen špatný lídr se bojí o svou pozici a vnímá úspěch ostatních jako hrozbu. Vaším úkolem není vychovávat si v HR týmu následovníky, ale další lídry.

6. Odpovědnost

V HR máte jistě bohaté zkušenosti s tím, jak vás zaměstnanci či kolegové z jiných oddělení z něčeho obviňují. Chcete-li však být dobrým lídrem, neberte si z nich příklad. Obviňováním si nikdy respekt nezískáte. Neste odpovědnost za chyby svého týmu.

7. Komunikace

Bez vynikajících komunikačních dovedností to zkrátka nejde. Se svými podřízenými i klienty musíte umět sdílet informace a také naslouchat tomu, co vám říkají, aby nevznikala nedorozumění. Zvláště zásadní je to v dobách organizačních změn. Pracujte na tom, aby k vám členové vašeho týmu byli otevření a upřímní.

8. Rozhodování

Úspěšný lídr se umí rychle rozhodovat. Zároveň však umožňuje svým lidem, aby i oni dělali rozhodnutí a nemuseli za ním se vším chodit pro schválení. Ujistěte se, že vaši podřízení mají dostatek informací a nástrojů k samostatnému rozhodování.

9. Otázky

HR lídr se musí umět ptát. Musí mít přirozený zájem o informace a znalosti.

10. Radost z práce

Dobrý lídr není lídrem kvůli moci nebo penězům. Nejdůležitější je pro něho možnost pomáhat okolí prostřednictvím plnění jeho potřeb. Jeho práce ho baví. Uvědomte si, že většinu života strávíte v práci. Chcete dělat HR? Pak to dělejte srdcem.

-kk-

Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com