Mýty o pružných pracovních opatřeních

Ilustrační snímek

O výhodách pružných pracovních opatření pro zaměstnavatele i zaměstnance již bylo napsáno hodně. V mnoha firmách to však stále vypadá, že o pružnému přístupu k práci nic nevědí anebo nechtějí vědět. Zejména malým firmám přitom může hodně pomoci, když pružná opatření nabídnou. Může to být silná konkurenční výhoda. Dnešní zaměstnanci chtějí více svobody a vybírají si zaměstnavatele, kteří nevěří zažitým mýtům o částečných úvazcích, práci na dálku a dalších možnostech využití moderních technologií pro pružnou práci.

Na nejčastější mýty spojené s pružnými pracovními opatřeními upozornil server HR Magazine.

1. Pružná práce znamená více administrativy

Tento mýtus už byl dávno vyvrácen, přesto mu někteří stále věří. Ani malé firmy, které nemají hodně HR pracovníků, se nemusejí obávat. Administrativní zátěž je úplně stejná jako v případě zaměstnanců pracujících na plný úvazek.

2. Částečný úvazek, částečné pracovní nasazení

Představa, že částečné úvazky jsou vhodné jen pro nekvalifikované zaměstnance bez větší odpovědnosti je již také „sto let za opicemi“. Také rozhodně není pravda, že tito lidé jsou méně loajální. Praxe jasně ukazuje, že zaměstnanci pracující na částečné úvazky přinášejí firmám minimálně stejně velké hodnoty jako zaměstnanci na plný úvazek, často i vyšší. Firmy, které to nevidí, se dobrovolně připravují o nejlepší talenty.

3. Práce na dálku znamená nižší produktivitu

Díky novým technologiím lze dnes na dálku vykonávat řadu pracovních úkolů. Zaměstnanci, kteří pracují alespoň částečně doma, bývají naopak produktivnější, protože nejsou rušeni kolegy. Navíc jsou vděční za tuto možnost, což jim dodává motivaci.

4. Je těžké najít zájemce o pružnou práci

Opravdu? Co třeba rodiče s malými dětmi nebo osoby pečující o někoho blízkého? Co třeba počítačoví odborníci? Zkuste se podívat na internet a najdete obrovské množství zájemců o pružnou práci.

5. Pružná práce nemá žádné výhody pro byznys

Firmy, které umožňují pružnou práci, se shodují na výhodách v podobě možnosti přijímat dva zkušené profesionály za cenu jednoho, přístupu k širší skupině talentů či dlouhodobé udržitelnosti kvalitních zaměstnanců.

Souhlasíte s těmito mýty? Jaká je vaše zkušenost z pozice zaměstnance a z pozice zaměstnavatele?

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine