Mercer: Ředitelé HR věnují strategické práci jen 15 % svého času

Většina HR lídrů věnuje „strategické“ práci jen relativně malou část svého času, přestože se považuje za strategického byznys partnera. Vyplývá to alespoň z výzkumu společnosti Mercer s názvem 2010 EMEA HR Transformation Survey, kterého se zúčastnilo 500 personálních ředitelů v regionu Evropy, Středního východu a Afriky (EMEA). Za strategického partnera své organizace se považuje 65 % respondentů. Analýza času, který věnují různým kategoriím práce, však ukázala, že strategickou práci vykonávají průměrně jen z 15 %.

Nejvíce času věnují respondenti poskytování HR služeb (27 %). Další aktivity, kterým věnují značnou část svého času, zahrnují transakční práce a vedení záznamů (18 %) či kontrolní práce (12 %). Čtvrtina respondentů nicméně věří, že podíl jejich strategické práce během letošního roku stoupne.

Jak překonat propast mezi vnímáním a realitou strategických schopností HR?

Spoluautor studie Brad McCaw komentoval její výsledky s tím, že jednou z cest k překonání rozdílu mezi vnímáním a realitou strategických schopností oddělení HR je investice do rozvoje dovedností personalistů. Zároveň je však podle něho třeba zvyšovat povědomí a schopnost řídit lidi u liniových manažerů, aby lidské zdroje mohly podporovat nejen každodenní práci, ale také strategické směřování firmy.

Studie dále ukázala, že většina oddělení HR prochází procesem změny. Prioritou pro rok 2011 je přepracování HR procesů (42 %), navržení nové strategie pro poskytování HR služeb (39 %) a zavedení strategie rozvoje talentů za účelem zdokonalení dovedností v HR (39 %).

-kk-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management