Jak začít s transformací oddělení HR

Ilustrační snímek

Při nástupu na nové pracoviště si manažer HR jen málokdy říká, že v dané organizaci vše funguje skvěle, veškeré procesy šlapou, všichni lidé tvrdě pracují a perfektně spolu vycházejí. Většinou mu v hlavě vrtá, co všechno nefunguje a klade si zásadní otázku, jak to všechno změní a spraví.

Pokud i vy máte před sebou úkol zefektivnit práci vašeho personálního oddělení, inspirujte se následujícími tipy, které přinesl server TLNT.

1. Nečekejte okamžitou změnu

Kulturu firmy není možné změnit obratem. Pokud nechcete propustit všechny zaměstnance a začít úplně znovu, počítejte s tím, že změna bude probíhat postupně.

2. Začněte menšími změnami

Nejprve se zaměřte na změny, které můžete provést relativně snadno a přitom přinesou velká pozitiva. Získáte tak příjemnou atmosféru pro zavádění větších změn.

3. Propusťte špatné pracovníky

Zaměřte se na efektivitu práce jednotlivých lidí ve svém týmu. Pokud někdo není dostatečně dobrý, rozlučte se. Firma vám poděkuje a nebude jí vadit, když současný neutěšený stav potrvá kvůli náboru nových lidí o trochu déle.

4. Najměte loajální pracovníky

Vaši lidé musejí být v první řadě loajální k vám osobně a až v druhé řadě k firmě. Jinak budete jen dalším neúspěšným HR manažerem v řadě, který se ve firmě příliš dlouho neohřeje.

5. Získejte vedení firmy pro svůj plán

Chcete-li dosáhnout dlouhodobého úspěchu, potřebujete podporu shora. Tu nezískáte bez pravidelné komunikace, prezentace svých úspěchů a plánů na další.

6. Vybudujte si vztahy s manažery ostatních oddělení

Podporu pro své návrhy změn budete potřebovat i od manažerů, kteří stojí v čele financí, IT, marketingu, provozu apod. Není ve vašich silách, aby vás měli rádi všichni zaměstnanci. Potřebujete si ale získat respekt svých kolegů.

7. Přestaňte mluvit o nefunkčním HR

Nemluvte o transformaci vašeho oddělení jako o nápravě špatných a nefunkčních postupů. Způsob vašeho vyjadřování je velmi důležitý pro získání podpory napříč firmou. Mluvte proto raději o zavádění moderních postupů a technologií, nejlepších řešení na trhu apod.

-kk-

Zdroj: TLNT - americký blog pro odborníky z oblasti HR a talent managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje TLNT