2016: Mzdy rostly napříč všemi vrstvami zaměstnanců

9318709
Ilustrační snímek

Trh práce stále roste. Český statistický úřad uvádí, že míra zaměstnanosti 15–64letých očištěná od sezónních vlivů dosáhla v dubnu letošního roku 73,5 % a oproti dubnu 2016 se zvýšila o 1,7 procentního bodu. Obecná míra nezaměstnanosti činí 3,3 % a meziročně se snížila o 0,8 %.

S růstem počtu zaměstnaných osob rostou i mzdy, a to ve všech příjmových skupinách. Nejvýraznější nárůst byl zaznamenán u profesí s podprůměrnými výdělky.

Čerstvá data potvrzují, že růst mezd zrychluje. Děje se tak u všech vrstev zaměstnanců. Výdělky se vloni zvýšily hlavně v dolní polovině mzdového spektra,“ vysvětlila Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ.

Růst platů souvisí s růstem minimální mzdy i s rostoucí poptávkou po pracovních silách na středně kvalifikovaných pozicích.

Největší nárůst mezd

V roce 2016 nejvíce rostly výdělky zaměstnanců v ozbrojených silách, kde za rok vzrostly platy o 11,5 %, což je více než za předchozí čtyři roky dohromady.

Druhý nejvyšší meziroční nárůst mezd na úrovni 7,1 % měli pracovníci ve službách a prodeji.

O 6,7 % vzrostly výdělky pomocným dělníkům a o 5,3 % technickým profesím. Naopak nejvyšší mzdy rostly nejpomaleji. Nejnižší nárůst zaznamenaly manažerské profese, a to o 2,3 %,“ doplnila předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

ČSÚ: Podíly zaměstnanců, placený čas a hrubé měsíční mzdy podle odvětví a pohlaví (Zdroj: publikacie ČSÚ Struktura mezd zaměstnanců – 2016)

Rozdíly ve mzdách podle odvětví

V ubytování, stravování a pohostinství braly mzdy nižší než 16 000 korun dvě třetiny zaměstnanců, v administrativních a podpůrných činnostech pak téměř polovina.

Mezi typická zaměstnání s nízkými výdělky patří číšníci a servírky, pracovníci ostrahy, uklízeči, pouliční prodejci, pomocníci v kuchyni, švadleny, dělníci v oblasti výstavby budov nebo pomocní nekvalifikovaní pracovníci ve službách.

Naopak v informačních a komunikačních činnostech a také v peněžnictví a pojišťovnictví pobírala více než třetina zaměstnanců mzdy nad 50 000 korun.

Rozdíly ve mzdách podle pohlaví

Ženy stále vydělávají méně než muži. Jejich průměrná mzda bez vlivu nemocnosti byla vloni 25  283 Kč, tedy o pětinu nižší než u mužů, kteří měli 32 134 Kč.

Medián mezd žen byl nižší o 16 %, činil 22 573 Kč. Na vedoucích pozicích měly ženy průměrnou mzdu menší dokonce o 27 %. Nad 100 000 korun měsíčně vydělávalo 0,5 % žen a 1,9 % mužů.

Více informací naleznete v aktuální publikaci ČSÚ Struktura mezd zaměstnanců – 2016.

-kk-

Zdroj: Český statistický úřad - Ústřední orgán státní správy České republiky. Zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Český statistický úřad