Bonusy pouze pro top zaměstnance?

Podle britských odborníků budou finanční prémie vypláceny navzdory recesi, ale budou ve stále větší míře zacíleny na menší skupiny vysoce výkonných pracovníků. Více než polovina z 2 600 pracovníků oslovených Institutem pro personalistiku a rozvoj (CIPD) očekává pro letošní rok, že nedostane přidáno nebo jen nepatrně. Jen 2 % ale očekávají snižování platů.

Jon Terry, vedoucí britské pobočky konzultační společnosti PricewaterhouseCoopers, sdělil, že navzdory významně sníženým ziskům budou bonusy v sektoru finančních služeb stále schvalovány. Bonusy v ostatních sektorech ale budou více diferenciované a určené pro výjimečné pracovníky.


S tím, že je méně příležitostí pro bonusy a přesčasy, se zaměstnavatelé snaží ve stále větší míře kompenzovat své zaměstnance alternativně. Nedávný průzkum, který provedla firma Watson Wyatt, odhalil, že zatímco řada firem poskytující finanční služby zmrazila nábor, nechystají se v tomto roce zmrazit platy. Jen jedna z 50 oslovených firem plánuje zmrazení platů. Přes 80 % předpovídá, že se jejich rozpočet na odměny v roce 2009 zvýší o 3 a více procent.


Očekávané změny platů z pohledu zaměstnanců pro rok 2009:


28 % žádné zvýšení

26 % malé zvýšení oproti roku 2008

23 % stejné zvýšení jako v roce 2008

11 % vyšší nárůst oproti 2008

2 % snížení platu

-av-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management