Eurostat: Náklady na hodinu práce v Česku jsou deváté nejnižší v EU

Ilustrační snímek

Průměrné hodinové náklady práce v Evropské unii dosáhly v roce 2011 23,1 eura. V 17 státech eurozóny to bylo 27,6 eura. Zároveň byly zaznamenány výrazné rozdíly mezi jednotlivými státy – zatímco na vrcholu nákladového žebříčku je Belgie s průměrnými 39,3 eura za hodinu práce, na druhém konci je Bulharsko s 3,5 eura. Vyplývá to z aktuálních dat Evropského statistického úřadu (Eurostat).

Nejvyšší hodinové pracovní náklady jsou v Belgii (39,3 eura), Švédsku (39,1 eura), Dánsku (38,6 eura), Francii (34,2 eura), Lucembursku (33,7 eura), Nizozemsku (31,1 eura) a Německu (30,1 eura). Nejnižší hodinové pracovní náklady jsou naopak v Bulharsku (3,5 eura), Rumunsku (4,2 eura), Litvě (5.5 eura) a Lotyšsku (5,9 eura). Česká republika má deváté nejnižší pracovní náklady v EU (10,5 eura).

Statistika odráží hodinové pracovní náklady u firem s více než deseti zaměstnanci v Evropské unii. Měřené náklady práce zahrnují vedle výdajů na platy i další složky odměn, jako například sociální pojištění, které zaměstnavatelé platí zaměstnancům.

Tabulky a grafy vývoje hodinových nákladů práce v EU najdete v tiskové zprávě Eurostatu.

-kk-

Zdroj: Eurostat - statistický úřad EU
Zobrazit přehled článků ze zdroje Eurostat