Google plánuje snížit platy zaměstnancům na home office. Prohloubí se tím rozdíl v odměňování žen a mužů?

Umíte si představit, že by vám zaměstnavatel snížil plat z důvodu toho, že pracujete kontinuálně z domova? Home office se stal během covidové pandemie běžnějším, a především vynuceným, ale postupně se zaměstnanci vrací i do kanceláří. Gigant Google chce však v USA regulovat právě práci na dálku. 

Ilustrační snímek

Společnost Google bude zřejmě snižovat platy těm zaměstnancům v USA, kteří se rozhodnou trvale pracovat z domova. Zmíněný gigant z tzv. The Big Five vyvinul mzdovou kalkulačku, díky které mohou pracovníci zjistit, jaké dopady má vzdálená práce, nebo práce v kanceláři. Snížení platu by se mělo dotknout především těch, kteří bydlí daleko a do místa pracoviště dojíždějí. 

Zaměstnanci v mnoha odvětvích a podnicích během pandemie dokázali, že trvalá práce z domova je životaschopná a udržitelná, ale nyní už společnosti přemýšlejí, jak s home office naložit, až pandemie ustoupí. Firmy působící v Silicon Valley by rády dostaly své zaměstnance zpět do kanceláří a začínají také experimentovat s odměňováním.

Velké technologické společnosti včetně Microsoftu, Facebooku a Twitteru nabídly nižší mzdu zaměstnancům, kteří pracují v místech, kde jsou levnější náklady na živobytí. Naopak menší firmy, například sociální síť Reddit nebo online realitní společnost Zillow, uvedly, že hodlají platit pracovníky stejně bez ohledu na to, odkud pracují s odůvodněním, že právě to zvyšuje týmovou diverzitu. 

Mluvčí společnosti Google uvedl, že balíčky odměn byly vždy určovány podle místa a vždy platili pracovníkům podle toho, odkud zaměstnanec pracuje. „Náš nový nástroj Work Location Tool byl vyvinut s cílem pomoci zaměstnancům zjistit, jaký dopad na odměňování může mít jejich případné přestěhování do jiného místa, nebo naopak práce na dálku,” doplnil.

Jeden ze zaměstnanců Googlu pracuje v Seattlu a do práce dojíždí celé dvě hodiny. Agentuře Reuters si stěžoval, že mu hrozí 10% snížení platu kvůli tomu, že se rozhodl pracovat z domova na plný úvazek. „Je to stejně vysoké snížení platu, jaké jsem dostal za své poslední povýšení," uvedl. „Nepracoval jsem celou dobu tvrdě, dosáhl povýšení a pak si nechal snížit plat,” sdělil.

Jake Rosenfeld, profesor sociologie na Washingtonově univerzitě v St. Louis, uvedl, že krok společnosti Google vyvolává obavy, kdo pocítí dopad nejcitelněji. „Je jasné, že Google to nemusí dělat. Google těmto pracovníkům doposud platil 100 % jejich předchozí mzdy. Není to tedy tak, že by si najednou nemohl dovolit platit těm, kteří se rozhodli pracovat na dálku," uvedl. 

Jiný zaměstnanec Googlu ve Stamfordu (Connecticut), který je od New Yorku vzdálen hodinu jízdy vlakem, by během práci na dálku dostával o 15 % nižší mzdu, zatímco v Seattlu, Bostonu a San Francisku byly rozdíly 5 a 10 %. Je ale zajímavé, že Google nebude měnit mzdu zaměstnanců, pokud budou pracovat na home office ze stejného města.

Google v současné době neplánuje zavést stejná opatření i v Evropě.

Problematika smluv 

Ve Velké Británii je základní součástí pracovního práva to, že zaměstnavatelé nemohou měnit aspekty smluv, jako jsou mzdové sazby, bez souhlasu zaměstnanců nebo bez ukončení těchto smluv a jejich nového sjednání. Na to upozornila Emma Bartlettová z advokátní kanceláře CM Murray. Z pohledu zaměstnance by podle ní bylo demoralizující, kdyby za stejnou práci dostával nižší plat. Ze strany podniku by to mohlo vést k vytvoření dvou úrovní zaměstnanosti, kdy by se od některých zaměstnanců očekávalo, že budou v kanceláři, a od některých nikoli.

Pokud by lidé zůstávali na home office z důvodu péče o děti a dotklo by se to především žen, mohlo by to navíc mít za následek prohloubení rozdílů v odměňování žen a mužů. Bartlettová dodala, že s pracovníky může být zacházeno odlišně i v jiných ohledech a organizace budou muset tvrdě pracovat na tom, aby zaměstnanci nepocítili odlišné zacházení, pokud jde např. o povýšení, školení, atd. 

Experimenty s hybridními modely práce

Některé podniky, jako například americký technologický gigant Cisco, zavedly hybridní pracovní plán, který nemá žádné mantinely v tom, jak často zaměstnanci chodí do kanceláře. Společnost očekává, že méně než čtvrtina jejích zaměstnanců bude chtít být v kanceláři minimálně tři dny v týdnu.

Jiné firmy, například globální investičně bankovní společnost Goldman Sachs, však chtějí, aby se pracovníci do kanceláří vraceli. Šéf banky David Solomon v únoru prohlásil, že práce z domova je spíše „odchylkou" než „novým normálem".

Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), který zastupuje odborníky na lidské zdroje ve Velké Británii, uvedl, že pro firmy je vždy nejbezpečnější možností vyžádat si výslovný písemný souhlas zaměstnanců před změnou výše jejich mzdy. Ve svých pokynech pro zaměstnavatele uvádí, že vnucování snížení mzdy je vysoce rizikový přístup, protože zaměstnanci mohou podat žalobu za porušení smlouvy nebo dokonce za konstruktivní nespravedlivé propuštění.

Rachel Suffová, hlavní poradkyně pro pracovní vztahy v CIPD, uvedla: „V tomto případě se jedná o nátlak na zaměstnance. Spíše než přijímat radikální rozhodnutí v otázkách odměňování a místa a času práce, by se podniky měly snažit vyvážit individuální potřeby s potřebami organizace.” 

Dle jejích slov by bylo  krátkozraké, kdyby zaměstnavatelé uvažovali o úpravě odměňování v této rané fázi hybridní práce, vzhledem k tomu, že je třeba vyřešit ještě mnoho věcí a mnoho lidí se ještě ani nevrátilo na fyzické pracoviště.

„Vzhledem k napjaté situaci na trhu práce musí podniky také zůstat atraktivní a snižování mezd by se mohlo ukázat jako falešná ekonomika, pokud by odradilo talenty,” uzavřela.

-bp-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC