Mercer: 65 % evropských organizací nezná příčiny absencí zaměstnanců

Většina (82 %) evropských organizací měří délku absencí svých zaměstnanců, pouze 35 % však zaznamenává příčiny absencí a pouze 27 % měří náklady absencí. Ukázal to výzkum Pan-European Survey on Employer Health Benefits Issues společnosti Mercer, který se zaměřil na zdravotní benefity poskytované zaměstnavateli ve 14 evropských zemích včetně České republiky. Dvě třetiny firem podle něj očekávají, že nadcházející evropská zdravotní reforma zvýší tlak na zaměstnavatele ve smyslu poskytování soukromých zdravotních benefitů.

Žádné záznamy o absencích zaměstnanců si nevede 29 % firem ve Francii, 23 % firem v Itálii a 25 % firem ve Velké Británii. Přístup k informacím o příčinách absencí zaměstnanců mají nejčastěji firmy v Itálii (56 %), Portugalsku (55 %) a Irsku (52 %), nejméně naopak v Německu (15 %). Náklady absencí nejčastěji měří firmy ve Španělsku (50 %), Irsku (48 %) a Nizozemsku (42 %), nejméně pak v Itálii (12 %) a Francii (8 %).

Nejvyšší míra absencí – průměrně 9 dní na jednoho zaměstnance ročně – je v Rakousku. V Německu a Francii je to 8 dní, v Polsku a Nizozemsku 7 dní, v Česku a Itálii 6 dní, v Británii 5 dní a v Irsku, Portugalsku a Španělsku 4 dny.

Nejčastějšími příčinami dlouhodobých absencí jsou muskuloskeletální onemocnění, duševní problémy a rakovina. 65 % organizací však neví přesně, co způsobuje dlouhodobou nepřítomnost jejich lidí.

Firmy v České republice, Německu, Itálii, Polsku, Portugalsku a Španělsku považují za největší prioritu v otázce řízení zdravotních benefitů do dalších pěti let angažovanost a spokojenost zaměstnanců. Francouzi a Britové uvádějí na prvním místě kontrolu nákladů. Pro Rakušany, Iry a Nizozemce je nejdůležitější prevence zdravotních problémů a propagace zdraví.

-kk-

Zdroj: Employee Benefits - britský portál věnovaný zaměstnaneckým výhodám
Zobrazit přehled článků ze zdroje Employee Benefits