Udržte si produktivitu i v létě

S létem přicházejí dovolené, odpočinek a únik od práce. Bez ohledu na slunce a teplo je však třeba plnit termíny a udržovat morálku zaměstnanců, aby mohli dosahovat firemních cílů. Jak tedy zajistit, aby vaši zaměstnanci nekoukali celý den z okna nebo se neprohlašovali za nemocné, aby mohli ležet na pláži?

- Zjistěte, co motivuje jednotlivé zaměstnance. Hledejte síly, které je vedou k tomu, aby ze sebe vydávali to nejlepší. Prostřednictvím setkání mezi čtyřma očima zjišťujte, jak jejich úspěchy, odpovědnost a růst přispívají k individuální motivaci.

- Vytvořte letní mentorovací program. Nabídněte svým nejlepším zaměstnancům hodinu, odpoledne nebo den s mentorem. Zapojte je do projektů na vysoké úrovni, aby se mohli učit a růst s vašimi manažery.

- Spusťte interní program křížového učení. Učení napříč pracovními rolemi umožní zaměstnancům získat nové dovednosti, stát se hodnotnějšími a také podpoří jejich angažovanost. Manažerům pak přinese větší pružnost v možnostech plnění jednotlivých úkolů.

- Budujte tým zvenku. Zaveďte polední workshopy zaměřené na zahradnictví nebo ekologii. Dejte zaměstnancům možnost vytvořit květinovou zahradu při vstupu do vaší firmy nebo pěstovat zeleninu na dvoře.

- Zaveďte přátelskou konkurenci. Ať už uspořádáte soutěž v pěstování zeleniny nebo sportovní utkání mezi odděleními, soutěže mohou mít velmi silný motivační potenciál. Nezapomeňte vše fotograficky dokumentovat.

- Uspořádejte starý dobrý piknik. Piknik je finančně nenáročný, zejména když zaměstnanci mohou přinést vlastní jídlo. Spojte jej také s hrami nebo sportem.

- Udělejte vřelý dojem na svou komunitu. Dejte zaměstnancům volné odpoledne, aby se mohli zapojit do nějakého projektu ve vaší komunitě. Může to být uklízení parku, příprava dětského hřiště apod. Pomoc druhým vždy odvádí mysl od letního vedra.

- Udržujte zaměstnance fit pro výkon práce. Založte sportovní skupinu, která se bude scházet po práci nebo ráno, než práce začne. Může chodit do tělocvičny nebo na procházky. Navíc pomůže vytvořit silnější vztahy mezi zaměstnanci.

- Připomeňte manažerům uznání. Ujistěte se, že manažeři vědí, že každodenní projev uznání zaměstnancům patří mezi jejich odpovědnosti. Přimějte je, aby zaměstnance zdravili jménem a poskytovali pozitivní ústní uznání za kvalitně odvedenou práci.

- Uznání je největší letní motivátor. Učte své manažery, že upřímné a specifické uznání je důležité v každé části roku, včetně léta. Říci jen „dobrá práce" nestačí. Měli by zaměstnancům říkat, co konkrétně udělali dobře a jak tím přispěli. Více se spojte se svými lidmi.

-kk-

Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine