Utečou vám?

Měli byste se obávat odchodu svých nejlepších lidí v důsledku oživení ekonomiky? Ne, pokud včas podniknete určité preventivní kroky.

- Dejte si závazek komunikovat a jednat jasně. Nic není pro zaměstnance obtížnější než nejistota.

- Mluvte se svými lidmi. Nepředpokládejte, že vše je v pořádku jen proto, že si nikdo nestěžuje.

- Komunikujte napříč celou firmou. Komunikace se netýká jen spolupracujících skupin. Umožněte všem spojení s vedením a zajistěte, aby vedení pravidelně komunikovalo se zbytkem firmy.

- Investujte do svých lidí. Investice do školení, rozvoje či budování týmů je ve většině případů nižší než náklady na nahrazení někoho dobrého.

- Vytvářejte výzvy. Umožňujte svým lidem profesionální růst. Ptejte se, co chtějí od své kariéry a pomáhejte jim toho dosáhnout.

- Identifikujte nejvýkonnější zaměstnance. Měli byste vědět, bez koho se neobejdete a ujistit se, že splňujete očekávání těchto lidí.

- Uznávejte úspěchy. Nic nepopožene zaměstnance ke konkurenci tak rychle jako dobrá práce, která zůstává bez povšimnutí.

- Všímejte si jemných detailů. Zaměstnanci neodcházejí jen kvůli penězům. Vyplatí se sledovat i kariérní plány, které nabízíte, možnosti pružného výkonu práce apod.

- Ujistěte se, že jim práce sedí. Pracovní role se mění a stejně tak se mění i lidé. Práce, kterou zaměstnanec vykonával po vstupu po firmy, již nemusí odpovídat jeho dnešním představám.

- Plánujte budoucnost. Připusťte si, že žádná firma si nedokáže udržet všechny své lidi. Udržujte proto pravidelný kontakt s náboráři ve svém oboru, kteří vám pomohou najít případné kvalitní náhrady.

-kk-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today