Británie navrhuje veřejně prospěšné práce pro nezaměstnané

Britská vláda přišla s návrhem, aby dlouhodobě nezaměstnaní povinně vykonávali fyzickou práci v rámci čtyřtýdenních komunitních programů odklízení odpadu či úprav veřejné zeleně. Dlouhodobě nezaměstnaní příjemci podpory v nezaměstnanosti, kteří se odmítnou zapojit, by pak přišli o svou podporu minimálně na tři měsíce. Proti návrhu se kromě opozice postavily i odbory či autority bojující proti chudobě.

Vláda: Pomoc se zachováním pracovních návyků

Ministr pro zaměstnanost a penze Iain Duncan Smith ke svému návrhu uvedl, že má pomoci dlouhodobě nezaměstnaným udržet si návyky a rutiny pracujících lidí a zároveň odhalit nezaměstnané, kteří zneužívají stávající systém podpor. Stínový ministr sociálních věcí Douglas Alexander naopak kritizoval vládu za to, že hledá řešení pro ty, kteří nechtějí pracovat, místo toho, aby se soustředila na ty, kteří nemají práci.

Odbory: Nespravedlnost vůči nezaměstnaným i zaměstnaným

Podle zástupce odborové organizace TUC Richarda Exella je návrh ministra Smithe nespravedlivý nejen vůči nezaměstnaným, ale také vůči zaměstnaným, kteří budou muset konkurovat mnohem levnější pracovní síle a také všem organizacím, které budou stát proti organizacím využívajícím takto státem dotovaných pracovníků. Do debaty se překvapivě vložil i arcibiskup z Canterbury Rowan Williams, který v rozhlasovém rozhovoru řekl, že tento plán jen zvýší tlak vůči ohroženým sociálním skupinám.

-kk-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management