Europoslanci znovu pohrozili kvótami pro ženy ve vedení firem

Evropský parlament vyzval ve středu 6. července největší evropské firmy, aby posílily zastoupení žen ve svých řídících orgánech. Do roku 2015 chce v top managementu velkých veřejně obchodovaných společností vidět 30 procent žen a do roku 2020 40 procent žen. Nepřijmou-li firmy dobrovolně více žen do příštího roku, hrozí europoslanci povinnými 40% kvótami po vzoru Norska. Informoval o tom server EUObserver.

V současné době představují ženy 10 procent ředitelů a 3 procenta výkonných ředitelů v největších evropských firmách s tím, že míra jejich zastoupení v nejvyšším vedení roste o půl procenta ročně. Trvalo by tudíž ještě 50 let, než by firmy tímto tempem dosáhly 40 procent žen ve vedení.

Eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová, která již na začátku letošního roku oznámila, že sama předloží návrh pro povinné kvóty, nedojdou-li firmy k dobrovolným změnám do března 2012, rozhodnutí Evropského parlamentu přivítala.

Norsko postupovalo stejně. V roce 2003 poskytlo firmám dvouletou lhůtu pro zvýšení počtu žen ve vedení, počet žen se však za tuto dobu fakticky zvýšil jen minimálně. Následovalo proto zavedení povinných kvót. V letech 2007 až 2009 se pak počet žen ve vedení norských společností zvýšil ze 6 na 39,6 %.

-kk-

Zdroj: EUobserver - belgický portál věnovaný dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EUobserver