Jak přesvědčit zaměstnance, aby žili zdravě

Použijete-li vhodná opatření a nabídnete odměny, můžete v podpoře a vedení zaměstnanců ke zdravému životnímu skutečně uspět. Zdravé návyky jim pak také skutečně vydrží.

Ilustrační snímek

Proč by vás mělo zdraví vašich lidí zajímat? Pomáhá totiž maximalizovat jejich angažovanost, produktivitu i spokojenost.

Jak podporovat zdravé návyky

Klíčové je přemýšlet o tom, jak můžete zaměstnance popostrčit k tomu, aby se zdravě chovali nejen dnes, ale i v budoucnu. Není dobré stanovovat si velké abstraktní cíle jako u předsevzetí, kdy obvykle chceme dosáhnout něčeho, co je pro nás dobré. To bývá třeba více cvičit nebo si naspořit víc peněz.

Při tomto velikášském přístupu se nám většinou nepodaří skutečně vše dodržet a my tak neuspějeme. Neměli bychom si proto vybírat ty nejnáročnější cíle. Často nám jejich dosažení znemožní naše milované návyky, které nás donutí upustit od cílů, které jsme si tak ambiciózně zvolili.

Na to, jak si zdravé návyky udržet, se zaměřil článek zveřejněný na webu mezinárodní MBA školy INSEAD. Pro dosažení nejlepších výsledků musíme podporovat zdravé návyky a současně se snažit odstranit ty nezdravé.

Poskytněte odměny a zábavu

Dostat k lidem informace, to nestačí. Chcete-li změnit návyky zaměstnanců, musíte vytvořit příležitosti pro důsledné opakování zdravých vzorců chování. Navíc by toto chování mělo být odměňováno.

Můžete tak např. pobídnout k pravidelnému dojíždění do práce na kole tím, že navážete partnerskou spolupráci s firmou pro sdílení kol. Můžete také dotovat to, co vaši zaměstnanci jedí. Když se lahodná a přitom zdravá výživa stane standardní obědovou volbou, máte vyhráno.

Udělejte z toho, co je zdraví prospěšné, něco, co je zároveň snadné a příjemné – stačí třeba úplně jednoduše poskytnout zaměstnancům čerstvé ovoce. Když budou splněny obě podmínky a zdravé chování bude snadné a příjemné, zaměstnanci si budou zdravé návyky vytvářet rychle.

Aby si zaměstnanci dokázali udržet žádoucí návyky, musí pro ně být snadné tyto návyky opakovat. Můžete se také pokusit spojit nový zdravý návyk se zvykem, který už existuje – například povzbudit své lidi, aby si plánovali porady, při kterých se chodí. Nebo je naučte, jak u sebe mohou včas rozpoznat známky stresu.

Chcete-li podporovat sport, mnoho firem to dělá tak, že nabízejí různé soutěže a výzvy. Přidávají tak ke zdraví faktor zábavy. Odměny by měly být okamžité a úplně nejlépe fungují, když zároveň nejsou automatické, ale jsou udělovány v tak trochu náhodných intervalech.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge