Studie: Do práce raději pěšky nebo na kole

Ilustrační snímek

Jezdíte do práce autem? Pak byste měli vědět, že chůze či jízda na kole jsou ve srovnání s řízením prospěšnější nejn pro vaše fyzické, ale i psychické zdraví. Ukázala to alespoň britská studie, na kterou upozornil web BBC a která byla zveřejněna také v časopise Preventive Medicine. Zaměstnanci, kteří dojíždějí „aktivně“, což vedle chůze a kola zahrnuje i veřejnou dopravu, se podle ní dokáží lépe soustředit a jsou v menším stresu. Zaměstnavatelé, kteří budou podporovat své zaměstnance v tom, aby nechali svá auta doma, tak mohou udělat hodně pro jejich spokojenost a pohodu.

Společná studie University of East Anglia a University of York analyzovala data získaná od více než 18 tisíc dospělých Britů, kteří dojížděli do práce v posledních 18 letech. Zaměřila se na pocity nespokojenosti a zbytečnosti, bezesné noci či neschopnost čelit problémům. Zároveň počítala i s různými faktory, které mají vliv na spokojenost, jako je výše příjmu, rodina, stěhování, změna práce apod.

Vedoucí studie Adam Martin z Norwich Medical School při University of East Anglia byl zvláště překvapen zjištěním, že dojíždění autem je mnohem psychicky náročnější než dojíždění hromadnou dopravou. Mohlo by se sice zdát, že zácpy nebo výluky hromadné dopravy jsou velmi stresující, autobusy či vlaky však zároveň umožňují cestujícím i odpočinek, aktivní pohyb na zastávkách či možnost potkávat se s druhými lidmi. To naopak od stresu pomáhá. U auta platí, že čím déle zaměstnanec dojíždí, tím horší to má na něho psychický dopad. Hromadná doprava je vhodnější než auto, nejlepší pro naše psychické zdraví je však chůze pěšky a kolo.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC