26 predikcí českého náboru, které musíte znát – Employer Branding (4/4)

V poslední části seriálu se podíváme na vývoj na poli budování značky zaměstnavatele. Mnoho společností pochopilo, že nábor se nedá dělat pouze přes kvantitu tím, že oslovíme maximální počet kandidátů, protože takový pool kandidátů se brzy vyčerpá. Je proto nutné budovat značku firmy k tomu, abychom nejen nalákali více kandidátů, kteří se sami přihlásí, ale také se tím zvyšuje procento uchazečů, kteří odpoví na vaše recruitment zprávy. Nehledě na to, že se tím zlepšuje i retence zaměstnanců společnosti a tím se snižují nároky na nábor.

Josef Kadlec, Recruitment Academy

Employer branding

1. Recruitment a marketing stále větší kamarádi

V mnoha společnostech je vidět mnohem těsnější spolupráce mezi recruitmentem a marketingem, která se v nedávné době ještě často neviděla. Chodili jsme na schůzky do digitálních marketingových firem světového formátu, kde jejich recruitment aktivity byly absolutně marketingem nepolíbené.

Mě osobně potěší, když nám třeba teď na školení přijde recruiter spolu s marketérem. S tím může souviset i větší provázanost outbound a inbound recruitmentu.

2. Komplexnější recruitment kampaně

Jak jsme viděli na Recruitment Academy Awards 2018, společnosti dokáží udělat monstrózní recruitment kampaně zahrnující online marketing, ale i ten offline (billboardy, polepená vozidla, reklamy v MHD, aj.) a mít z nich pozitivní výsledky jasně dokumentované na číslech. Společnosti se učí prodávat jejich pozice stejně jako prodávají svoje služby a produkty.

Můžeme čekat stále větší orientaci na employer branding, HR marketing a candidate marketing ve všech jeho podobách.

3. Personal branding jako nejpodceňovanější element recruitmentu

Představte si LinkedIn. Co tam děláte? Primárně se díváte na profily lidí. Pokud bychom vzali všechny vaše zaměstnance, co mají LinkedIn profil, sečetli počet lidí, co navštívili jejich profily a srovnali ho s počtem lidí, co navštívilo váš firemní LinkedIn profil, buďte si jisti, že to první číslo bude značně vyšší.

Výloha do vašich firem je právě skrze osobní profily vašich zaměstnanců – to samozřejmě nemusí být pouze na LinkedInu. Možná máte zaměstnance, který píše svůj blog a přednáší. To že se profiluje jako expert nebo micro-influencer v nějaké oblasti a publikum vidí, že pracuje pro vaši společnost, staví vaší společnost hned do lepší pozice.

Proto se snaží brandy často trochu uměle spolupracovat se známými externími influencery. Často máte ale vlastní interní influencery, který budou mnohem loajálnější a relevantnější ambasadoři vaší značky.

U tvorby osobního brandu se navíc nemusíte ptát nikoho na žádné svolení a nemusíte se podřizovat globálnímu EVP. Neříkám tím, že to nemá žádná pravidla.

4. Značky nebudou moci zůstat neutrální

Nové generace často hledají smysl práce a nějaké přesvědčení pro práci v dané společnosti. Tím motivátorem nejsou vždy materiální podmínky jako je to častější u té starší generace. Tím, že ale vaše společnost nebude vyjadřovat žádné postoje např. k aktuálním společenským tématům, bude pro tyto lidi negativní.

Společnosti budou muset zariskovat a vyhranit se, čímž některé zaměstnance a kandidáty odradí, ale zároveň jiné pevně upoutají.

Články v sérii

Aktuální

26 predikcí českého náboru, které musíte znát – Pracovní trh (1/4)

Aktuální

26 predikcí českého náboru, které musíte znát – Talent Sourcing (2/4)

Aktuální

26 predikcí českého náboru, které musíte znát – Recruitment (3/4)

Aktuální

26 predikcí českého náboru, které musíte znát – Employer Branding (4/4)