5 věcí ke zvážení před přijetím nabídky práce v zahraničí

Globalizovaná ekonomika přináší stále více lidem možnost práce v zahraničí – ať už si ji najdou sami nebo jim je nabídnuta stávajícím zaměstnavatelem. Často to vnímají jako příležitost, která se neodmítá, a přijímají ji bez dostatečného uvážení důsledků. Každý, kdo uvažuje o práci v zahraničí, by přitom měl důkladně zvážit, proč danou práci přijímá a co to bude znamenat nejen pro něho a jeho další kariéru, ale i pro jeho rodinu a okolí.

Server expatinfodesk.com shrnul pět nejdůležitějších věcí, které je třeba zvážit před finálním rozhodnutím o přijetí práce v zahraničí.

1. Seznamte se s příslušnou zemí

Než se rozhodnete kamkoli odjet, měli byste znát politické a společenské uspořádání dané země.

2. Ujasněte si svůj vlastní postoj

Jste připraveni na odjezd do zahraničí? Ujasněte si, proč chcete pracovat v zahraničí a zda pro to máte dostatečné znalosti a dovednosti. Je na to připraven váš partner a rodina?

3. Zamyslete se nad důsledky pro vaši rodinu a blízké

Vaše rozhodnutí o odjezdu za prací do zahraničí ovlivní život nejen vám, ale i lidem ve vašem okolí. Je proto na místě zvážit například věk a zdraví rodinných příslušníků či možnosti pro vašeho partnera a děti v příslušné zemi.

4. Zvažte vliv rozhodnutí na vaši kariéru

Zahraniční angažmá se jistě bude dobře vyjímat v životopise, zároveň je však třeba uvážit dlouhodobý vliv na rozvoj vaší kariéry. Do jaké míry dokážete udržet krok se svými profesionálními kontakty a vývojem oboru ve své rodné zemi? Jak velká je jistota, že vaše pracovní místo v zahraničí vydrží?

5. Dobře si vyjednejte pracovní smlouvu

Základním předpokladem úspěšné práce v zahraničí jsou podmínky, které si dokážete vyjednat v pracovní smlouvě.

-kk-

Zdroj: Expat Info Desk - informační portál pro zaměstnance působící v zahraničí
Zobrazit přehled článků ze zdroje Expat Info Desk