Ajťáci v ČR: Statistický profil

Ilustrační snímek

Počet IT odborníků v České republice rychle stoupá. Konstatuje to Český statistický úřad, podle něhož v roce 2012 působilo v Česku 132 tisíc odborníků na IT. To je o 50 tisíc více než v roce 2005. „Podíl na zaměstnané populaci je v rámci zemí EU osmý nejvyšší a v roce 2012 dosáhl hodnoty 2,7 %. V roce 2005 tento podíl činil pouze 1,7 %,“ uvádí Český statistický úřad v tiskové zprávě.

Pokud jde o demografický profil IT odborníka, většinou jde o muže mladší generace. V roce 2012 pracovalo na pozici IT odborníka pouze 12 tisíc žen. 47 % IT odborníků představovali lidé mladší 35 let. Více než polovina IT odborníků má středoškolské vzdělání.

„Přestože se počet studentů vysokých škol v oboru informatika od roku 2001 více než ztrojnásobil, až na 22 tisíc v roce 2012, dlouhodobě je v Česku mezi IT odborníky zaměstnáno pouze kolem 15 % osob se vzděláním v IT oborech,“ uvedla Eva Skarlandtová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Průměrný hrubý měsíční plat IT odborníka se v roce 2012 pohyboval nad hranicí 42 tisíc korun. Specialisté v oblasti ICT brali více než 46 tisíc korun, technici v oblasti ICT průměrně o 10 tisíc korun méně. Muži si průměrně vydělali 43 tisíc korun, ženy 37 tisíc korun. Nejvyšších mezd v IT dlouhodobě dosahují odborníci z věkové skupiny 35 až 39 let (48 tisíc Kč) a vysokoškoláci (51 tisíc Kč).

Více statistických informací o IT odbornících v České republice a jejich mzdách najdete na stránkách ČSÚ zde.

-kk-

Zdroj: Český statistický úřad - Ústřední orgán státní správy České republiky. Zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Český statistický úřad