Dobří zaměstnanci, vzhůru na palubu!

Úspěšné firmy dokáží přijmout správné osoby, zbavit se nesprávných a posadit ty správné na správná místa. Jejich nejdůležitějším aktivem nejsou zaměstnanci, ale dobří zaměstnanci. Správní zaměstnanci jsou pro ně ti, kteří dobře zapadnou do firemní kultury a pomohou dosáhnout budoucích cílů. Možná si myslíte, že tímto tématem se momentálně nemusíte zabývat, důležité je však v každé době a ignorovat jej se nevyplácí.

Při výběru správných zaměstnanců často chybují začínající firmy. Založí podnik jako dva kamarádi a pak přijmou třetího, aby jim pomohl. Za půl roku nedokáží spolupracovat, každý má jiné nápady, původní myšlenka se ztrácí. Výběr správných zaměstnanců záleží totiž na třech základních předpokladech – popisu práce, přijímacím řízení a koncepci pracovních týmů.

Nejprve je třeba si uvědomit, že i když přijímaný zaměstnanec musí mít určité dovednosti, měl by také disponovat předvídatelným chováním, talentem, motivací a stylem komunikace. Přijímací proces by měla organizovat profesionální nebo speciálně vyškolená osoba. Nakonec je zaměstnance třeba rozmístit do týmů tak, aby jejich role odpovídaly jejich osobnostem. Nepovyšujte zaměstnance na manažerské posty proto, že nechcete, aby odešli. Povyšte je pouze tehdy, pokud disponují výjimečnými manažerskými vlastnostmi. Pomůže vám to udržet si zaměstnance, motivovat je a zvyšovat výkonnost.

-kk-

**Datum vydání:** VII/2004
Zdroj: Workindex.com - rozcestník k řešením v oboru lidských zdrojů, nové informace pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workindex.com