Irové odmítají genderové kvóty

Tři ze čtyř ředitelů irských firem nesouhlasí se zavedením formálních genderových kvót za účelem dosazení více žen do nejvyššího vedení. Ukázal to průzkum profesní organizace Institute of Directors in Ireland (IoD). Dvě ze tří ředitelek však považují kvóty za potenciálně užitečné dočasné řešení a 60 % ředitelek dokonce formální systém kvót podporuje.

Výkonná ředitelka IoD Maura Quinnová k výsledkům průzkumu uvedla: „Ano, potřebujeme více žen-ředitelek. Na gender bychom se však měli dívat v širším kontextu diverzity vedení, který zahrnuje také kombinaci potřebných dovedností, věkový profil a národnost členů představenstev.“

43 % irských firem nemá ve vedení ženy

Většina ředitelů se shodla, že jejich představenstva dosahují diverzity z hlediska dovedností. Polovina pak hovoří o diverzitě z hlediska genderu. Podíváme-li se však na statistiku, ženy v Irsku zastávají pouze 8 % seniorních pozic ve veřejně obchodovatelných společnostech. 43 % těchto společností nemá ve vedení žádnou ženu.

Otázka zavedení genderových kvót je horkým tématem na úrovni celé Evropské unie. Evropská komisařka pro spravedlnost Viviane Redingová vyzvala na začátku března společnosti kótované na burze v rámci EU k podepsání dobrovolného příslibu zapojení 30 % žen do vedení do roku 2015 a 40 % žen do vedení do roku 2020. Nedojde-li během následujícího roku ke změnám, je připravena prosadit zákonně závazné kvóty.

-kk-

Zdroj: BUSINESS & LEADERSHIP - irský zpravodajský portál z oblasti obchodu a managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje BUSINESS & LEADERSHIP