Jak vysvětlit krátkodobé pozice?

Odborníci tvrdí, že klíčem při vysvětlování krátkého trvání některých pracovních poměrů potenciálnímu zaměstnavateli, bez ohledu na okolnosti, je zůstávat pozitivní. Nikdy nepomlouvejte svého bývalého nadřízeného nebo zaměstnavatele, i když byli příčinou vašeho odchodu.

Jednním z akceptovatelných vysvětlení je například, že jste nezapadli do prostředí kvůli vašemu pracovnímu stylu. Nepřejete si přece, aby o vás bylo smýšleno jako o někom, kdo bez rozmýšlení „naskočí na vlak“ a stejně rychle z něj vystoupí, když věci nejdou podle jeho představ.

Jiným příkladem, jak zůstat pozitivní, je osvětlit, jak jste se ze situace poučili. Uchazeči by měli náboráře přesvědčit, že daná situace vyústila ze specifických okolností a že nemusí očekávat, že budete chtít něco takového zopakovat.

Snažte se odpovědět stručně. Pokud se u uchazeče vyskytne pouze jedna pozice, ze které po krátké době odešel, může věci uhrát na další místa, kde zůstal delší dobu. V případě opakovaných změn indikujte například, že byly reakcí na špatnou situaci ve firmě a váš cíl následovat jasně vytyčené kariérní trasy.

Pokud se jisté chování opakuje, není již na vině firma a je třeba hledat chybu v sobě. Pokud nemáte kariérní plán, je to jako balit na dovolenou, když nevíte, kam jedete a to s největší pravděpodobností povede k překotnému odchodu z důvodu špatné způsobilosti pro pozici. Čím přesnější je vaše vize, tím lépe.

-av-
Zdroj: Society for Human Resource Management - největší světová profesní organizace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Society for Human Resource Management