Jak získat povýšení

K dosažení povýšení nestačí jen ambice. Věci jako plat nebo benefity začínají vypadat jednoduše ve srovnání s manévrováním kariérní cesty vzhůru. Článek přináší deset rad, jak získat povýšení.

- Vyčnívejte. Nadřízení povyšují nejen zaměstnance, kteří dělají dobře svou práci, ale také dokážou přicházet s novými řešeními. Měli by umět přebírat iniciativu ve své roli a řídit nové zkušenosti mimo svůj striktní popis práce.

- Přiznejte své úmysly. Lidé často nebývají upřímní ohledně svých aspirací při rozhovorech s manažery. Například při hodnocení svých výkonů by neměli říkat jen to, co chtějí slyšet šéfové, ale dokázat říci i jiný názor. Nebojte se říci, že máte svou práci rádi, ale míříte výš.

- Požádejte o pomoc. Když budete mít štěstí, váš nadřízený si všimne, že jste připraveni nést větší odpovědnost. Přijměte jeho rady ohledně toho, na jakou roli jste připraveni a kdy na ni jste připraveni.

- Přemýšlejte dvakrát. Než uděláte posun, uvědomte si, co vás motivuje. Buďte opatrní. Nemělo by se stát, že povýšením dosáhnete jen lepšího platu, ale nebudou vás inspirovat noví kolegové nebo pracovní doba.

- Zvažte všechny možnosti. Chytrý krok nemusí vždy nutně vést nahoru. Jde především o škálu vašich dovedností, kterou můžete využít po přesunu na jiné místo i bez povýšení.

- Zdokonalujte se. Pokud hledáte více podnětnou roli, zlepšujte svůj profil. Pracujte například jako dobrovolníci na projektech, kde můžete ukázat své schopnosti. Najděte si mentora z řad výše postavených zaměstnanců.

- Seznamte se se známým. Není omluva pro nedostatečný výzkum, chcete-li získat vyšší postavení. Ujistěte se, že znáte popis práce a dovednosti, které byste měli na vyšším postu mít. Pak budete vědět, jakým směrem se rozvíjet.

- Hrajte slušně. Není důležité jen to, čeho jste dosáhli, ale i to, jak jste toho dosáhli. Důležité je, jak zacházíte s lidmi, protože výsledků můžete dosahovat pouze s ostatními lidmi.

- Buďte pružní. Můžete mít poměrně jasnou představu, kam chcete dospět, ale nemusí to být reálné. Pokud však dokážete uvažovat pružně, máte větší šanci na postup.

- Nepalte mosty. Vždy odcházejte v přátelském duchu. Může se stát, že budete znovu pracovat pro stejného manažera.

-kk-
Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online