Kvóty pro ženy nepodpoří minimálně devět zemí EU včetně ČR

Ilustrační snímek

Devět zemí Evropské unie včetně České republiky spojilo své síly v boji proti zavedení povinných kvót pro ženy v nejvyšším vedení firem. V dopise, jehož adresáty jsou předseda Evropské komise José Manuel Barroso a eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová, odmítají podpořit právně závazné kvóty, přestože uznávají, že žen v nejvyšším vedení firem je málo. Tento problém by podle nich měl být řešen na úrovni jednotlivých států, nikoli celé EU.

Pod dopisem je kromě Česka podepsáno Bulharsko, Lotyšsko, Estonsko, Litva, Maďarsko, Malta, Nizozemsko a Velká Británie. Svým postojem odpovídají na oznámení o tom, že Viviane Redingová má příští měsíc předložit návrh evropské směrnice, podle níž mají společnosti kótované na evropských burzách zvýšit zastoupení žen v představenstvech na 30 % do roku 2015 a na 40 % do roku 2020. Bude-li tento návrh schválen, všech 27 členských zemí bude muset zavést povinné kvóty do své legislativy nejpozději do 1.1.2020. Výše uvedené země mají nicméně dostatečný počet hlasů v Evropském parlamentu, aby případnou novou směrnici zablokovaly.

Zpráva Evropské komise z března 2012 konstatuje, že ženy zastávají v představenstvech nejvýznamnějších společností Evropy pouze jednu vedoucí pozici ze sedmi (13,7 %). V roce 2010 to bylo 11,8 %. Tímto tempem bude výrazně vyváženějšího zastoupení žen a mužů (alespoň 40 % pro obě pohlaví) dosaženo za více než 40 let.

-kk-

Zdroj: EU Business - britský portál o Evropské Unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EU Business