Lidské zdroje se mají co učit

Ilustrační snímek

Oddělení lidských zdrojů má ve firmách jedinečnou pozici. Na rozdíl od jiných oddělení má totiž úzkou vazbu na všechna ostatní oddělení, jejich zaměstnance a plnění celofiremní strategie. Má-li fungovat skutečně přínosně a strategicky, musí se od ostatních oddělení učit, jak pomáhat firmě prostřednictvím různých strategií. Tipy, kde začít, přinesl server Entrepreneur.com.

1. Oddělení marketingu

Nábor zaměstnanců je z velké části marketing. Díky rozvoji moderních technologií mají lidské zdroje skvělou příležitost učit se právě od marketingu, jak budovat značku zaměstnavatele v digitálním světě. Příkladem může být natáčení a sdílení videí o tom, jaké je to pracovat ve vaší firmě.

2. Účetní oddělení

Každý personalista, který to chce dnes někam dotáhnout, musí rozumět financím. Začít by měl u účetnictví, které jej naučí připravovat rozpočty, vytvářet nabídky a počítat návratnost investic. Víte, jaká je návratnost jednotlivých HR iniciativ ve vaší firmě? Umíte vyjádřit výkonnost zaměstnanců v číslech s ohledem na zisk firmy?

3. Obchodní oddělení

Nábor zaměstnanců není jen marketing, ale také prodej. Personalisté by proto měli vědět, jak fungují obchodní strategie, chtějí-li získat ty nejlepší talenty na trhu. Měli by také znát produkty své firmy a tržní podmínky, ve kterých se pohybují. Pomůže jim to pochopit, kde ve firmě chybí talenty a jak je nejlépe „nakoupit“.

4. Zákaznické služby

I když lidské zdroje získávají ve firmách stále strategičtější roli, zůstávají poskytovateli služeb. Jejich zákazníkem je zaměstnanec, ať už stávající či potenciální, který má své potřeby. Personalisté by si měli uvědomit, že mnohdy jsou prvními představiteli firmy, které zaměstnanec vidí. Právě podle jednání s vámi si utváří názor na celou firmu.

Od kterého oddělení jste se ve své praxi nejvíce naučili?

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com