Německá CSU se blíží schválení kvóty pro zastoupení žen ve vedení

Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU) patří k nejkonzervativnějším politickým stranám v Německu s nejnižším zastoupením žen. To se však rozhodla změnit. Na stranické konferenci 29. a 30. října v Mnichově chce hlasovat o zavedení kvóty pro 40procentní zastoupení žen ve vedení strany. Bavorský premiér Horst Seehofer zavedení kvóty podpořil a vyjádřil své přesvědčení, že získá dostatečný počet hlasů.

CSU má pouze 19 procent členek ženského pohlaví, z nichž ve vedoucích rolích působí 10 procent. To skutečně znamená nejmenší zastoupení žen mezi všemi německými parlamentními politickými stranami. Jako první zavedli kvóty pro zastoupení žen němečtí Zelení. Neoficiální politika padesátiprocentního zastoupení žen ve vedoucích rolích z roku 1979 u nich oficiálně platí od roku 1986. O dva roky později přišli se 40procentní kvótou sociální demokraté.

Zavedení kvót pro ženy v CSU přesto nemá jen přívržence. Například její mládežnická organizace považuje tento návrh za diskriminační a nedemokratický. Lepším řešením by podle ní bylo zavedení mentorovacího programu pro ženy a mediální kampaně.

-kk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle