Německo na prahu schválení zákona o kvótách pro ženy ve vedení firem

Ilustrační snímek

Německá vládní koalice dokončila návrh zákona o zavedení povinných kvót pro zastoupení žen v dozorčích radách veřejně obchodovatelných společností. 30 % těchto míst má být od roku 2016 povinně obsazeno ženami. Společnosti, které nesplní tento požadavek, budou muset nechat místa pro ženy ve svých dozorčích radách neobsazená.

Podle ministryně pro rodinu Manuely Schwesigové není třeba se obávat nedostatku kvalifikovaných kandidátek. Kancléřka Angela Merkelová, která byla původně proti kvótám, dnes vidí v tomto opatření důležitý krok pro spuštění kulturních změn na pracovištích.

Vláda schválí připravený návrh zákona na svém zasedání dne 11. prosince 2014. Následné schválení parlamentem by již mělo být formalitou. Kvóty pro ženy se v Německu budou týkat přibližně stovky veřejně obchodovatelných společností a asi 3500 dalších firem bude muset povinně zveřejňovat své cíle v otázce zvyšování počtu žen ve vedení.

V současné době zastávají 80 % postů ve vedoucích orgánech největších německých firem muži. Pokud jde o dozorčí rady, ženy dnes v Německu drží 17,4 % míst v top 160 firmách kótovaných na burze. Na manažerských pozicích v nejvyšším vedení firem je jen 6,1 % žen.

Podobná opatření již v Evropě zavedlo Norsko, Nizozemsko nebo Itálie. Sílí také snahy o zavedení kvót pro všechny společnosti kótované na evropských burzách. Vedoucí osobností boje za zavedení kvót v Evropě je bývalá eurokomisařka pro spravedlnost a nyní nová poslankyně Evropského parlamentu Viviane Redingová.

Co si o kvótách myslíte vy?

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC