První žena ve vedení Daimleru

Ilustrační snímek

Německá automobilka Daimler jmenovala do svého představenstva historicky první ženu. Je jí bývalá soudkyně německého ústavního soudu Christine Hohmann-Dennhardtová, která byla jmenována do funkce ředitelky pro integritu. Tato funkce vznikla v září 2010 poté, co automobilka přiznala vinu v obří úplatkářské kauze ve Spojených státech.

V tiskové zprávě Dailmer uvádí, že přijímá šedesátiletou Christine Hohmann-Dennhardtovou pro její „osobní integritu“ a „vynikající schopnosti“. Jejím úkolem bude dohlížet na právní záležitosti a obchodní etiku firmy.

Jmenování Christine Hohmann-Dennhardtové přichází v době, kdy v Německu sílí veřejná debata o nízkém zastoupení žen v nejvyšším vedení firem. Ministryně pro rodinu Kristina Schröderová například nedávno veřejně varovala firmy, že musejí dramaticky zlepšit zastoupení žen ve vedení do roku 2013. Pak jim bude hrozit zavedení kvót pro povinné zastoupení žen.

V dubnu loňského roku přiznal Daimler svou vinu v úplatkářské aféře, která měla v letech 1998-2008 sahat do 22 zemí světa. Aby se vyhnul soudu s americkým ministerstvem spravedlnosti, zaplatil pokutu ve výši 185 milionů dolarů.

-kk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle