Seznam práv uchazečů o zaměstnání

Uchazeči mají konsistentně malý užitek z technologických vylepšení, zatímco většině náborářů technologie ulehčila život. Místo volání nebo osobních účastí, mohou surfovat po internetu, neboť velký počet populace má již on-line prezentace. Skladují a získávají životopisy v elektronické podobě a nemusí psát stovky dopisů. Mohou se „schovávat“ za elektronický štít, kterým uchazeč nemá šanci proniknout.

Podívejme se na technologie, které by měly pomáhat také uchazečům:

Pracovní „panely“ (Job Boardy)

Slibovaly odhalení více potenciálním zaměstnavatelům. Co ale zájemce dostává ve skutečnosti je většinou jen zahrnutí mezi tisíce jiných s podobným profilem a představou o práci.

Email

Je snadná cesta k zaslání životopisu a komunikaci s náborářem. Ve skutečnosti ale velký objem emailů, který většina náborářů dostává může způsobovat, že ignorují či zanedbávají kandidáty víc než kdy předtím.

Voice mail (hlasová pošta)

Má zajistit, že zprávy budou doručeny náboráři a obráceně. Místo toho se VM stává primární cestou, jak se náboráři vyhýbají kandidátům, kteří je příliš nezajímají.

Internetové stránky

Doručují informace o firmě a volných pracovních místech, ale jen málo z nich poskytuje interaktivní zkušenost, kde zájemce může pokládat otázky, získat čerstvé informace, nebo zjistit, zda již není místo obsazené.

Vyhledávácí systémy (Applicant tracking systems)

ATS byly odpovědí na „utopené“ životopisy. Přestože jde o veliký pokrok, i tady dochází k chybám hlavně technického rázu. Pro uchazeče se díky ATS změnilo dost málo.

Mnoho náborových stránek obětuje spousty místa na popis toho, jaké budou uchazeči mít výhody, pokud místo dostanou, ale je zarážející jak málo z nich podává nějaké informace ohledně samotného náborového procesu. Někteří snad alespoň uvádějí, jak budou zacházet s osobními daty uchazečů.

Někteří náboráři zvažují vytvoření seznamu práv uchazečů, které budou popisovat, co může uchazeč očekávat co do zacházení, ochrany dat a ostatní aspektů náborového procesu.

Accolo, přední náborová a outsourcingová společnost, vydala svůj seznam práv:

Souhlasíte s nimi? Co podle vás chybí? Co by mělo být jinak?

Seznam práv uchazečů o zaměstnání

Diskrétnost:

Uchazeči mají právo na diskrétnost a bezpečnost. Jakékoliv další nakládání s jejich osobními daty musí být od uchazeče schváleno.

Přesnost:

Popis volného místa by měl být přesný a dostatečně podrobný.

Postoj:

Zájemci z různých zdrojů by měli být vybíráni pro volné místo z hlediska jejich schopností a způsobilosti bez ohledu na rasu, pohlaví a jiná diskriminační kritéria.

Důslednost:

Náborová rozhodnutí budou dělána na základě daných, specifických kritérií, která jsou odpovídající pro dané pracovní místo, zájemce a jsou aplikována objektivně.

Komunikace:

Všichni zájemci mají nárok na neustálé udržování komunikace bez ohledu na to, jak si ve výběrovém řízení vedou.

Příprava:

Každý kandidát má právo obdržet informace o organizaci a náboráři, aby se mohl co nejlépe připravit na celý proces.

Respekt:

Termín interview by měl být vybírán s ohledem na možnosti kandidátů.

-av-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net