Shell mění talentový mix

Britsko-nizozemský ropný koncern Royal Dutch Shell nepřestal nabírat kvalifikované zaměstnance navzdory tomu, že v posledních letech propustil 7 tisíc lidí. Vzhledem k celosvětově rostoucí poptávce po energii tak mění profil svého „talentového mixu“. Na londýnské konferenci Talent Management Summit, kterou uspořádal britský týdeník Economist, o tom hovořil personální ředitel Shellu Hugh Mitchell. Informoval o tom server Poeple Management.

Strategie získávání a rozvoje talentů je ve společnosti Shell spojena s vymezením potřebných dovedností pro následujících 10 až 15 let bez ohledu na ekonomické cykly. Hugh Mitchell k tomu dodává, že omezení náboru vysoce kvalifikovaných odborníků, kteří jsou klíčoví z krátkodobého a střednědobého hlediska, by v jeho oboru byla katastrofa. Dále je s nimi třeba pracovat tak, aby se odborně rozvíjeli, vychovávat je.

Tým zkušených personalistů Shellu monitoruje demografická data v souvislosti s klíčovými dovednostmi. Tyto informace pak využívá při řízení a náboru, rozvoje a pohybu talentů po celém světě.

K propouštění Mitchell uvedl, že vycházelo z důkladné analýzy dovedností, kterých firma měla příliš – bez ohledu na místo výkonu práce. Účastníkům konference pak poradil: „Zbavte se lidí, které si můžete dovolit ztratit, ať už sedí kdekoli na světě.“ Druhým dechem však potvrdil, jak náročná je tato strategie při vyjednávání s odbory.

-kk-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management