Víte, kdo jsou vaši high potentials?

Ilustrační snímek

V HR se v poslední době hodně mluví o tzv. high potentials neboli zaměstnancích s vysokých potenciálem. Všichni chtějí tyto zaměstnance získat a udržet si je, i když často přesně nevědí, jak je poznat. Často si také neuvědomují, že ne každý zaměstnanec musí mít vysoký potenciál a ne každá pracovní pozice vyžaduje zaměstnance s vysokým potenciálem.

Kdo je tedy high potential? Server designsontalent.com vysvětluje, že jde o zaměstnance, který má potenciál dále růst, postoupit v kariéře a vést větší a složitější části firmy. Specifické oblasti, v nichž nejvíce potřebujete zaměstnance s vysokým potenciálem, poznáte, když si odpovíte na tyto otázky:

- Jaké oblasti jsou klíčové pro váš byznys?

- V kterých oblastech funguje mobilita směrem nahoru?

- Z jakých oblastí byznysu vám chybí talenty?

4 tipy pro hledání a řízení high potentials

1. Začněte tím, že si jasně definujete, kdo je pro vás zaměstnanec s vysokým potenciálem a v jakých rolích pracuje. Zaměřte se na konkrétní znalosti, dovednosti, schopnosti. Musíte vědět, koho hledáte pro konkrétní role.

2. Nastavte náborový proces tak, aby zahrnoval i vaši definici zaměstnanců s vysokým potenciálem. Odpovězte si na otázky: Kde najít nejlepší uchazeče s vysokým potenciálem? Jak s nimi navázat komunikaci? Jak je motivovat k přechodu k vám? Jaká hodnotící kritéria použijete? Jak budete měřit úspěch?

3. Definujte, co znamená vysoký potenciál u stávajících zaměstnanců. Jaké vlastnosti mají vaši nejlepší lidé? Jakých výsledků dosahují? Jak se to projevuje v různých pracovních rolích?

4. Zaměřte se na to, jak si udržet zaměstnance s vysokým potenciálem. Musíte vědět, jaké pozice jsou pro vás zásadní a jaké vlastnosti a dovednosti vyžadují. Podle toho zacilte školení a motivaci.

Víte, kdo jsou high potentials ve vaší firmě a pracujete s nimi nějak?

-kk-

Zdroj: Designs on Talent - HR Development Blog - HR blog na stránkách americké poradenské společnosti Designs on Talent
Zobrazit přehled článků ze zdroje Designs on Talent - HR Development Blog