Volných míst přibývá, kde brát lidi?

Česká ekonomika roste, nezaměstnanost je nejnižší od prosince 2008, zvedají se mzdy a firmy chtějí nabírat více zaměstnanců. Aby mohly firmy plně využít potenciál růstu, musí se vypořádat se zásadní překážkou. Nová pracovní místa nemají kým zaplnit. Podniky proto hledají netradiční řešení, nebo nezřídka hledají nové zaměstnance v zahraničí. Například největší české klenotnictví ALO diamonds nalákalo zaměstnance z Belgie. Balíkový přepravce GLS přijímá ženy na místa kurýrů a 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy chce doplnit chybějící všeobecné sestry v českém zdravotnictví posilami z Ukrajiny.

Rostoucí česká ekonomika potřebuje novou pracovní sílu. O tom, že stále více tuzemských firem hledá nové zaměstnance, vypovídá i průzkum společnosti Manpower Manpower Index trhu práce pro třetí čtvrtletí roku 2016. Podle něj plánovalo navýšení počtu pracovníků 9 % podniků oslovených ve 2. čtvrtletí tohoto roku. V 1. čtvrtletí tento záměr hlásilo 7 % firem. „Optimismus zaměstnavatelů, co se týče tvorby pracovních míst, je velký,“ uvedla generální ředitelka ManpowerGroup ČR Jaroslava Rezlerová.

Firmy lákají ženy na dosud převážně mužská povolání

Podle Rezlerové je nedostatek zaměstnanců dokonce i v pracovních sektorech, kde není vyžadována téměř žádná kvalifikace, což je trend, který Česká republika v posledních letech neznala. Nové pracovníky hledá například balíková přepravní společnost GLS.

„S rostoucími nákupy Čechů na e-shopech a to včetně zahraničních se zvyšuje poptávka po balíkové přepravě a je nutné neustále rozšiřovat vozový park. Jenže nábor nových spolehlivých kurýrů neodpovídá skutečné potřebě. Kurýr totiž musí zvládat nejen řízení auta nebo nakládání balíků, ale musí být schopen rychle a správně reagovat na všechny změny požadavků, zejména při doručení na soukromé adresy. K tomu musí pečlivě zvládat administrativu, ať již papírovou, ve skeneru či při obsluze platebního terminálu. Přesně musí provést všechny doprovodné služby a k tomu musí být za každé situace upravený, milý a usměvavý. Najít kandidáta, který splní tyto požadavky, není lehké,“ uvádí Pavel Včela, ředitel společnosti GLS Česká republika, a dodává: „Snažíme se nalákat na tuto práci i ženy a jejich počet v řadách GLS neustále roste. Důvodem je i klesající průměrná váha balíků. Práce již není tak fyzicky náročná jako dříve a určitě stále více žen baví řídit.“

Posily z východní i západní Evropy

Problémy se zaplněním odborných pozic hlásí např. největší české klenotnictví ALO diamonds. „O kvalitní české klenoty je obrovský zájem. Nyní vyrábíme přibližně tisíc šperků měsíčně. Velká část výroby se dělá ručně. Abychom uspokojili poptávku, potřebujeme zaměstnat další zlatníky a fasery, kteří zasazují kameny do šperků. Protože vyrábíme šperky světové úrovně, máme na kandidáty vysoké nároky. Najít šikovného zlatníka či fasera je v Česku problematické, a proto máme náborové kampaně i v zahraničí. V našem ateliéru v Holešovicích tak zaměstnáváme specialisty ze Slovenska a naposledy jsme zaměstnali belgického zlatníka, který se kvůli práci stěhuje do Prahy,“ uvádí Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO diamonds.

S nedostatkem odborných pracovních sil se dlouhodobě potýká také české zdravotnictví. „V České republice chybí necelá tisícovka všeobecných sester. Tento nedostatek se již delší dobu projevuje redukcí lůžek v některých nemocnicích a v několika případech došlo dokonce i k uzavření celých oddělení. 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v současné době pracuje na projektu, který by měl zajistit pracovní posily z Ukrajiny. V září by mělo přijít 25 sester,“ uvádí Martina Šochmanová, prezidentka České asociace sester.

Rekordně nízká nezaměstnanost i počet volných míst

Nezaměstnanost v Česku v červnu letošního roku dosahovala 5,2 % (metodika Ministerstva práce a sociálních věcí). V květnu činila 5,4 %. Úřady práce evidovaly k letošnímu 30. červnu 384 328 uchazečů o zaměstnání a 133 939 volných pracovních míst. Nabízených pozic bylo o 4 885 více než v předchozím měsíci a o 36 956 více než v červnu 2015.