Nábor v ČR dále poroste. Tématem číslo jedna je nedostatek lidí

Ilustrační snímek

Společnost Manpower Česká republika zveřejnila výsledky průzkumu Manpower Index trhu práce pro třetí čtvrtletí roku 2016. Stručně by se daly shrnout takto:

  • Optimismus zaměstnavatelů bude i ve 3. čtvrtletí silný jako doposud.
  • Náborové tempo zpomaluje zpracovatelský průmysl a velké firmy obecně.
  • Zrychluje se nábor ve službách, stavebnictví a zemědělství.
  • Roste optimismus malých firem.

Všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR byla položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce září 2016 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

Manpower má pro Českou republiku k dispozici i sezónně očištěná data SAD (jelikož průzkum v ČR se provádí již pět let), která eliminují dopad sezónních výkyvů v datech týkajících se náborových aktivit. Tato zpráva uvádí všechna data sezonně neočištěná. Brožura s kompletními výsledky průzkumu Manpower Index trhu práce Q3/2016 je k dispozici online zde.

Zaměstnavatelé hlásí pokračování růstu náborových aktivit

9 % zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, 3 % předpovídají snížení počtu pracovních sil a 86 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro třetí čtvrtletí 2016 hodnotu +6 %.

3. čtvrtletí je nejsilnějším obdobím roku na trhu práce, kdy je nejnižší nezaměstnanost a v plném proudu jsou sezónní práce ve stavebnictví, zemědělství a hotelnictví. Čistý index trhu práce nám vychází pozitivní i po sezónním očištění, tzn. že trend je rostoucí bez ohledu a letní sezónu,“ řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika a dodává:

Rok 2016 znamená ještě větší nedostatek lidí na všechny typy pracovních pozic včetně nízko kvalifikovaných, především ve výrobě, logistice a službách. Současný kvartál je navíc obdobím roku, kdy zaměstnavatelé nejvíce nabírají nové zaměstnance, a nezaměstnanost dosahuje ročního minima. Firmy nemohou obsadit svá volná pracovní místa a největším HR tématem letošního roku je, jak mají své požadavky na nové zaměstnance, interní procesy, způsoby řízení a motivace lidí přenastavit tak, aby měly dostatek lidí a mohly plnit své obchodní cíle. Česká republika je ve většině regionů na úrovni plné zaměstnanosti, nadále ale zůstávají regiony a celé skupiny aktivní populace, které se potkávají s velkými bariérami na trhu práce při hledání uplatnění. To je další velkou výzvou pro samotné firmy a zároveň i pro stát a každého jednotlivce, jak tuto diskrepanci co nejefektivněji eliminovat.

Porovnání organizací podle velikosti

V příštím čtvrtletí se očekává nárůst náborových aktivit ve všech čtyřech kategoriích podniků podle velikosti. Zaměstnavatelé středních společností hlásí nejsilnější aktivní náborové prostředí s Čistým indexem trhu +22 % a Velké podniky meziročně klesly o 8 p.b. na stále vysokých +21 %. Optimismus Malých podniků naopak výrazně vzrostl a Čistý index činí tentokrát +15 %. Zaměstnavatelé v mikropodnicích s méně než pěti zaměstnanci hlásí mírně pozitivní plány s Čistým indexem +4 %.

Manpower index trhu prace Q3 2016 - Infografika

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé v osmi z 10 odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí zvyšování počtu pracovních sil. Nejsilnější náborové prostředí předpovídá odvětví Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody s Čistým indexem trhu práce +18 %. Příznivé náborové prostředí mohou očekávat uchazeči o práci také v odvětví Stavebnictví s Indexem +14 % a v dalších dvou odvětvích – Finance, pojištění, nemovitosti a služby podnikům a Zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov s Indexem +13 %. Zaměstnavatelé v odvětví Těžba nerostných surovin očekávají pokles počtu pracovních sil, Index vykazuje hodnotu -3 %. V nejvýznamnějším zaměstnavatelské segmentu – Zpracovatelském průmyslu – náborové aktivity ve srovnání s loňským rokem ochladly na +3 %.

Regionální srovnání v rámci ČR

Zaměstnavatelé ve všech třech regionech očekávají v příštím čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil. Příznivé náborové plány s Čistým indexem trhu práce +11 % hlásí zaměstnavatelé na Moravě. V Čechách má Index hodnotu +5 % a v Praze +4 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím Index na Moravě posílil o 6 procentních bodů a v Čechách o 2. Náborové plány v Praze lehce oslabily o 2 procentní body.

Globální pohled

Výsledky průzkumu pro třetí čtvrtletí ukazují, že většina zaměstnavatelů očekává různou míru nárůstu počtu pracovních sil. Zlepšení náborového prostředí se očekává ve 40 ze 43 zemí a oblastí. Řada zaměstnavatelů ale předpovídá, že nárůst bude probíhat pomaleji než v předchozím čtvrtletí a v meziročním srovnání. Výrazné změny v celkové jistotě zaměstnavatelů jsou ojedinělé a v některých zemích, především v Brazílii a Číně, pokračuje sestupný trend, patrný už v předchozím období. V porovnání s předchozím čtvrtletím 14 ze 42 zemí a oblastí hlásí posílení náborových plánů. Sedm zemí a oblastí zůstává beze změny a ve 21 Index oslabil. V meziročním srovnání se Index zlepšil ve 13 zemích a oblastech, snížil ve 24 a v pěti zůstal nezměněn. Nejsilnější Index hlásí Indie, Japonsko, Tchaj-wan, Guatemala, Rumunsko a USA, nejslabší Brazílie, Itálie a Švýcarsko.

O průzkumu

Průzkum Manpower Index trhu práce se provádí každé čtvrtletí za účelem sledování záměrů zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet zaměstnanců během následujícího čtvrtletí. Probíhá již více než 50 let a za tuto dobu se stal jedním z nejdůvěryhodnějších průzkumů náborové aktivity na světě. Je založen na dotazování více než 59 000 zaměstnavatelů z veřejného i soukromého sektoru napříč 43 zeměmi a je považován za vysoce důvěryhodný ekonomický indikátor.

Články v sérii

Aktuální

Optimismus na trhu práce pokračuje

Aktuální

Nábor v ČR dále poroste. Tématem číslo jedna je nedostatek lidí

Aktuální

Poptávka po zaměstnancích v ČR výrazně převyšuje nabídku

Aktuální

Chybí technici, obchodníci i řidiči, optimismus v náboru však přetrvává

Aktuální

Firmy nabírají stále více. Nedostatek pracovníků je kritický

Aktuální

Nábor v malých a středních firmách zpomaluje

Aktuální

Velké firmy pokračují v náboru, malé začínají stagnovat