Využití videa v nabídkách práce (1/2): Výhody

Ilustrační snímek

Online video je velmi silný komunikační nástroj jak pro zaměstnavatele, tak pro uchazeče o práci. Zapojuje se přímo do pracovních pohovorů, ale ještě před tím do procesu hledání práce (videoživotopisy) a hledání zaměstnanců (videopopisy pracovních míst). My se dnes zaměříme na hledání zaměstnanců pomocí videí.

Videopopisem pracovního místa (video job description) se myslí krátký videoklip, v němž manažer spolu se svými lidmi mluví o tom, koho hledají k sobě do týmu. Jeho cílem není nahradit tradiční písemnou nabídku práce, ale doplnit ji, zlidštit a hlavně vytrhnout ze šedi ostatních pracovních nabídek. Videa s nabídkami práce můžete vkládat nejen na vaše vlastní webové stránky, umožňuje to i řada dnešních pracovních portálů a samozřejmě také sociální sítě.

Fenoménu využití videí v nabídkách práce se ve svém nedávném článku na serveru ERE.net věnuje John Sullivan. My jsme pro vás na základě doporučení tohoto uznávaného poradce v oblasti HR a profesora managementu na San Francisco State University připravili sérií dvou článků, v níž si shrneme nejprve výhody a poté praktické možnosti zapojení videí do vašich pracovních nabídek. Pojďme tedy k výhodám.

1. Předání autentického sdělení

Živý obraz manažera a týmu dodá vaší pracovní nabídce na autenticitě. Pro zájemce bude uvěřitelnější a zajímavější. Pro vás je to ideální příležitost jak šířit povědomí o firemní kultuře.

2. Vzbuzení nadšení

Říká se, že obrázek vydá za tisíc slov. Pohyblivý obraz doplněný zvukem a zapojení skutečných zaměstnanců dokáže ještě více. Zájemce o práci má možnost vidět skutečné lidi, skutečné pracovní prostředí, používané technologie apod. Z videa může nasát energii a nadšení celého týmu.

3. Velký zájem

Výzkumy ukazují, že krátká videa jsou populární u všech věkových kategorií uživatelů internetu. Dokonce platí, že čím kratší video je, tím častěji se sdílí na sociálních sítích. Na druhou stranu to však vyžaduje vysokou míru kreativity tvůrců. Více o virálním marketingu v náboru si můžete přečíst v našem dřívějším článku zde.

4. Finanční nenáročnost

V dnešní době již neplatí, že byste si pro vytváření videí museli najímat drahé firmy. Stačí vám mobilní telefon a šikovný náborář nebo přímo vedoucí týmu, který s případnou pomocí kolegů z marketingového oddělení natočí video sám.

Druhou část článku s doporučeními, jak vytvářet náborová videa vám přineseme příští týden.

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net

Články v sérii

Aktuální

Využití videa v nabídkách práce (2/2): Implementace

Aktuální

Využití videa v nabídkách práce (1/2): Výhody