Ram Charan: Je čas rozdělit HR

Ilustrační snímek

Velký ohlas mezi čtenáři z řad HR odborníků vyvolal článek s názvem „It’s Time to Split HR“, který vyšel v prázdninovém čísle časopisu Harvard Business Review a napsal jej uznávaný manažerský poradce, populární spíkr a autor několika manažerských bestsellerů Ram Charan.

Hned první věta článku vyzývá ke zrušení oddělení HR tak, jak je známe dnes. „Mluvím s výkonnými řediteli po celém světě, kteří jsou zklamáni svými lidmi z HR,“ vysvětluje Charan, „rádi by pracovali se svými řediteli HR tak, jako pracují s finančními řediteli – jako s poradci a důvěryhodnými partnery.“ Dodává, že většina ředitelů HR však nehraje dostatečně aktivní roli v odhalování silných a slabých stránek organizací, nedokáže správně propojovat zaměstnance a pracovní pozice ani být poradci v otázkách zavádění strategií pro práci s talenty.

Většina ředitelů HR je podle Charana stále zaměřena jen procesně a rozumí pouze věcem, jako jsou mzdy, benefity či firemní kultura. Stále nedokáží propojit svět HR se skutečnými obchodními potřebami organizací. Nevědí, jak se dělají klíčová rozhodnutí a nerozumějí tomu, proč jednotlivci či celé části firem nedokáží plnit výkonnostní cíle. Ti, kteří to umějí, mají společné to, že do HR přišli z jiných oblastí, především z obchodu, výroby nebo financí. A právě tito lidé přivedli Rama Charana na myšlenku „rozdělení HR“.

Ram Charan navrhuje zrušit pozici ředitele HR a rozdělit dnešní HR na dvě části. První, kterou nazývá HR-A, je administrativa, která by měla zahrnovat především mzdy a benefity a odpovídat finančnímu řediteli. Druhá část, HR-LO (leadership and organization), by se měla zaměřit na zlepšování lidské stránky fungování byznysu a měla by odpovídat výkonnému řediteli. Oddělení HR-LO by měli vést zkušení odborníci z provozu či financí se silnými dovednostmi v oblasti obchodu i řízení lidí. Po několika letech by pak mohli ve firmě postoupit na vyšší manažerské funkce.

Co si myslíte o tomto návrhu? Předem vám můžeme prozradit, že s ním nesouhlasí například další světově uznávaný poradce a autor konceptu HR business partnerství Dave Ulrich. Stanovisko Dava Ulricha představíme v samostatném článku během tohoto týdne.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review

Články v sérii

Aktuální

Ram Charan: Je čas rozdělit HR

Aktuální

Dave Ulrich vs. Ram Charan: Je opravdu čas rozdělit HR?