České firmy mají velkou rezervu ve využívání AI, otevírá se prostor pro externí konzultanty

Až 46 % zaměstnanců, kterým by využití nástrojů umělé inteligence mohlo pomoci usnadnit a zefektivnit práci, o této možnosti zatím příliš neslyšela, 12 % dokonce vůbec. Vyplývá to z průzkumu, který realizovala společnost Seyfor mezi pěti sty odpovědnými pracovníky českých firem. 35 % oslovených ještě nikdy nevyužilo nejznámější nástroj AI – ChatGPT, který je při správném využití vhodným pomocníkem například při přípravě textů či analýz. Výsledky průzkumu naznačují jasný trend, na který je třeba se zaměřit v roce 2024, a zároveň otevírají možnosti pro zkušené konzultanty.

Ilustrační snímek

Výzkum, který vznikl ve spolupráci s agenturou MNFORCE, se zaměřil na znalost a využívání ChatGPT, nejpopulárnějšího nástroje umělé inteligence. Osloveni byli programátoři, vývojáři, IT analytici a konzultanti, UX a web designeři, obchodní manažeři, konzultanti a zástupci, a dále pracovníci z marketingu, reklamy a PR. Ti, kteří již mají s ChatGPT zkušenosti, ho nejčastěji využili nebo pravidelně využívají pro vyhledávání informací (37 %), jeho pomoc při vytvoření kreativního obsahu někdy využilo jen 22 % respondentů a 15 % ho využilo při vytváření textů pro internetové stránky nebo blogy.

Hodnocení ChatGPT ze strany uživatelů a skromné plány na 2024 

Jen 10 % z oslovených hodnotí své zkušenosti s ChatGPT jako extrémně dobré, naproti tomu více než polovina těch, kteří ho již vyzkoušeli, označili užitek z tohoto nástroje jako průměrný (41 %), slabý (9 %) nebo žádný (1 %). Na otázku, zda oslovení plánují v nadcházejících měsících využívat umělou inteligenci ke své práci, odpovědělo 26 % tak, že se o této možnosti v jejich společnosti zatím nemluví, a 32 % se domnívá, že možnost využít nástroje umělé inteligence nemá. Firmy tak dostávají jasný signál, že je na čase začít o zefektivnění práce pomocí AI otevřeně komunikovat a tuto Pandořinu schránku otevřít.

Výsledky našeho průzkumu ukázaly, že nástroje umělé inteligence nejsou využívány zdaleka tolik, jak se o tom ‚šušká‘. AI nabízí dnes již široké a praktické možnosti využití, se kterými neumí většina lidí ve firmách zatím efektivně pracovat, a to mnohdy i proto, že “neví, co neví”. Firmy, které s AI pracují, získávají pomalu ale jistě konkurenční výhodu, která se může stát brzy propastnou a bude těžké ji dohánět. Zde se proto otevírá obrovská možnost pro externí konzultanty, o kterých uvažuje dle průzkumu 44 % respondentů a 23 % oslovených je přímo plánuje využít. Klíčem k úspěchu je podle mého názoru soubor několika věcí – aby zaměstnanci adoptovali AI jako pomocníka při své práci, poznali současné možnosti a limity umělé inteligence, získávali pozitivní zkušenosti a v neposlední řadě vnímali AI jako příležitost se posunout a ztratili obavy z toho, že je AI připraví o práci,“ komentuje výsledky průzkumu Lukáš Gross, Business Development Manager společnosti Seyfor.  

Dvě misky vah – obavy a víra v pokrok  

To potvrzuje i fakt, že skoro polovina oslovených (49 %) se bojí bezpečnostních hrozeb plynoucích z využívání umělé inteligence pro práci. Zbylých 51 % odpovědělo, že inovacím a pokroku v této oblasti věří, přestože část z nich je nevyužívá. 

Češi jsou na druhou stranu přesvědčeni, že umělá inteligence má v jejich firmě budoucnost, a to především při využití v IT, marketingu, obchodu a výzkumu. 51 % respondentů věří, že při efektivním využití by nástroje umělé inteligence byly přínosem při rychlém zpracování informací, 46 % v nich vidí možnost zvýšení efektivity práce, 41 % si dokáže představit vliv na zlepšení služeb, které poskytuje jejich společnost zákazníkům a řada respondentů vidí potenciál ve zvýšení přesnosti, pokroku při vývoji nových produktů a služeb a v mnoha dalších procesech. 

Průzkum potvrzuje, že rok 2024 bude v oblasti využití prvků umělé inteligence ve firemní sféře českého byznysu přelomový. Firmy, které se nyní rozhodnou implementovat do procesů vhodné nástroje a zainvestují do školení i osvěty svých zaměstnanců, se posunou výrazně kupředu. Zároveň by měly stanovit jasná pravidla využívání AI a provést audit již individuálně zaměstnanci využívaných AI nástrojů ve společnosti. Se stávajícím týmem, firemními informacemi a daty budou připraveni zvládat lépe práci i vyhodnocovat nové příležitosti. To je pomyslný zdvižený prst pro společnosti, které budou dále vyčkávat a otálet,,“ uzavírá Gross ze Seyforu.