10 kroků k rovnováze práce a soukromí

Život nám může připadat jako neustálý boj mezi prací a soukromím - zejména dnes, kdy jsou naše životy stále náročnější kvůli dopadům ekonomické krize. Dříve, než se začnete obviňovat, že nejste schopni splnit všechny své vinnosti, však zvažte následující tipy, jak dosáhnout lepší rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem.

- Určete si priority. Uvažte, čeho chcete v práci i soukromí dosáhnout, a omezte to, co vám nepomáhá tyto cíle plnit. Chcete být povýšeni a zároveň chodit na sportovní zápasy svých dětí? Udělejte to svou prioritou a dělejte vše pro to, abyste toho dosáhli.

- Zorganizujte si pracovní i osobní věci. Přestaňte se věnovat věcem, které pro vás nejsou důležité. Zbavte se povinností, kterým se nemůžete plně věnovat. Získáte tak čas na ty nejdůležitější.

- Seznamte se s politikou svého zaměstnavatele. Možná jste přehlédli, že nabízí možnosti pružné práce, které by vám usnadnily váš život.

- Zajistěte si podpůrný systém. Věci se vám mohou nahromadit a budete potřebovat pomoc. Určete si lidi, na které se můžete obrátit, jako jsou rodinní příslušníci, sousedé, přátelé nebo kolegové.

- Komunikujte. Zaveďte jasnou komunikaci s kolegy a šéfem. Ujasněte si, že nebudete k dispozici v určitých hodinách pracovního týdne nebo víkendu, protože se budete věnovat rodině.

- Využijte technologií ve svůj prospěch. Technologie by vám měly pomáhat k rovnováze, nikoli ji ještě zhoršovat. Zaveďte určité časové úseky, např. rodinný oběd, kdy technologie vynecháte. Sami jděte příkladem v dodržování těchto pravidel.

- Pracujte na dálku. Je-li to reálné a možné, pracujte z domova. Ušetříte čas, který byste jinak věnovali dojíždění, oblékání a přípravě do kanceláře. Můžete zjistit, že doma jste ve své práci produktivnější. Nebudou vás rušit kolegové ani porady.

- Najděte si mentora. Najděte ve svém okolí někoho, kdo dobře zvládá vyvážení svého pracovního života se soukromým. Požádejte ho o rady.

- Určete si časový rámec. Nečekejte, že rovnováhy dosáhnete přes noc. Rozvrhněte si své odpovědnosti a stanovte malé cíle, kdy pravděpodobně zavedete různé prvky rovnováhy do svého života.

- Nebojte se zeptat. Někdy budete nuceni požádat o pružnou pracovní dobu nebo možnost práce na dálku - alespoň na určitou dobu. Nikdy nevíte, čeho dosáhnete, dokud se nezeptáte.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com