5 kroků k lepší spolupráci napříč generacemi

Pracovní svět není černobílý. Minimálně se v něm objevuje více šedé spolu s tím, jak pracovní síla stárne. Vzhledem k tomu, že na pracovištích působí stále více padesátníků a šedesátníků, by jim manažeři lidských zdrojů měli věnovat větší pozornost a hledat způsoby, jak zralé talenty lépe integrovat do svých společností. Článek na serveru Diversity Executive přinesl pět rad, jak mohou zdokonalit mezigenerační spolupráci a aktivně bojovat proti stereotypům svázaným s věkem zaměstnanců.

1. Postavte se stereotypům

Identifikujte a učte zaměstnance rozpoznávat nebezpečné stereotypy, které brání spolupráci.

2. Hledejte společný základ

Každý jednotlivec je jiný, většinou ale sdílejí více, než si myslíte. Věnujte čas odhalování potřeb, cílů a zájmů zaměstnanců jednotlivých generací.

3. Hledejte talent u každého

Každý může něčím přispět bez ohledu na svůj věk. Převezměte iniciativu a hledejte individuální talenty, abyste je mohli propojit s aktuálními obchodními výzvami.

4. Propojte zaměstnance různých generací

Spolupráce napříč generacemi může výrazně podpořit kreativitu a inovace. Podporujte proto partnerství zaměstnanců různých věkových kategorií, učte je vzájemně si radit a pomáhat.

5. Očekávejte hodně

Nejde o jednorázovou záležitost. Ukazovat respekt a prosazovat cesty efektivnější spolupráce generací je třeba dlouhodobě. Veďte zaměstnance k učení, růstu a výkonnosti. Vytyčte vysoké standardy a sledujte výsledky.

-kk-

Zdroj: Diversity Executive - portál amerického magazínu věnovaný řízení diverzity
Zobrazit přehled článků ze zdroje Diversity Executive