David Fojtík, humancraft na HREA – Mám radost, že se stále investuje do vzdělávání a rozvoje - zvu vás na konferenci humanbrand 8. listopadu 2022

HR je oblast, která byla často opomíjena, přitom má velký vliv na fungování všech firem. Trend se však obrací k lepšímu a to třeba i díky snaze profesní organizace People management forum, která pravidelně pořádá soutěž HR Excellence Awards. Ta se zaměřuje na ocenění nejlepších projektů a profesionálů v oblasti HR za posledních 12 měsíců. Právě na této akci jsme měli možnost vyzpovídat zakladatele společnosti humancraft Davida Fojtíka, který prozradil, jak vidí vývoj vzdělávání a rozvoje. 

David Fojtík, humancraft

Davide, proč jste dnes přišel na udělování HR Excellence Awards?

Jsem tady proto, abych jako ostatní kolegové z HR načerpal inspiraci. Takže mě potěšilo, že v relativně krátkém časovém úseku jsme schopni zhlédnout množství prezentací na různá témata a toho nejlepšího, co na trhu vzdělávání je.

Který z prezentovaných projektů vás nejvíce zaujal a proč?

Možná to není ani konkrétní projekt, ale je to oblast, kterou nazýváme diverzita a inkluze. Pro mě to byla dlouhodobě těžko definovatelná oblast a zde vidím spoustu krásných příkladů českých firem anebo poboček nadnárodních firem v Čechách, jak se tohoto tématu ujmuly. Namátkou zmíním třeba společnost Thermo Fisher a její HR ředitelku Renatu Millerovou, která přišla s projektem zapojení rodičů na rodičovské dovolené zpátky do práce. Dále Vodafone a jeho flexibilní úvazky nebo firmu Red Hat, která se také zaměřuje na diverzitu a inkluzi.

Co vy a humancraft připravujete, kde se s vámi mohou lidé setkat?

V nejbližší době se můžeme potkat už 8. listopadu na konferenci humanbrand Když kultura pohání byznys, je to o firemní kultuře, což je v dnešní době aktuální téma. Čekají nás složité časy a firemní kultura zůstává jedním z těžko kopírovatelných nástrojů a přitom unikátních a dlouhodobě udržitelných.

Máme pozváno mnoho atraktivních řečníků z různých firem, máme tam menší i větší firmy, uvidíte, jak s firemní kulturou pracují v různých prostředích. Není to jen konference, kde budete sedět a naslouchat, ale máme 6 workshopů, kterých se můžete zúčastnit. Týkají se určitých témat, budou tam praktické typy a triky, jak pracovat s kulturou ve vašich firmách.

Na co vy sám osobně v letošním roce nejvíce těšíte a jaké novinky humancraft připravuje?

Těším se, až napadne sníh a vyjedu s rodinou na lyže, protože jsem vášnivý lyžař.

Co si myslíte, že bude největší téma roku 2023 v oblasti profesního a vzdělávání a rozvoje?

Vzdělávání a rozvoj lídrů je evergreen v našem byznysu, který byl, je a bude. V současné době mi dělá velkou radost, že vidím spoustu zajímavých projektů a že se do rozvoje a vzdělávání stále investuje. To je nesmírně důležitá a pozitivní zpráva. Co bude příští rok asi nikdo neví. Buďme rádi, že to tak je a snad to tak zůstane i nadále.