Deset univerzálních principů fungujícího pracoviště

Možné odpovědi na to, jak by mělo vypadat ideální pracoviště, by zaplnily celou knihovnu. Většina z nás však nemá čas číst stovky knih. Článek proto shrnuje deset základních předpokladů úspěšně fungujícího pracoviště.

- Skuteční vůdcové sledují svůj terén, komunikují o svých vizích a pečlivě naslouchají zpětné vazbě. Zajímají se o podmínky, které nastavili a rozhodují tak, aby byla co nejlépe splněna jejich očekávání.

- Skuteční manažeři školí své týmy, soustředí se na cíle a berou vážně veškeré náměty na zlepšení systému. Manažer není superhrdina a ano to od něho nikdo neočekává. Jejich role spočívá ve vyvažování dostupných zdrojů s vizemi a rozvíjení týmů.

- Lidé chtějí pracovat na věcech, které pro ně mají význam. To je základ lidské povahy.

- Základem každého pracoviště je rovnice produkt + proces = výsledek. Naučte se všem aspektům vašeho produktu, zvláštnostem procesu jeho vývoje a můžete očekávat pozitivní výsledky.

- Zaměstnanci nečtou myšlenky. Je třeba komunikovat s nimi o očekávaných výsledcích a možnostech jejich dosažení.

- Pracoviště by mělo podporovat uvažování směrem kupředu. Takto uvažující týmy hledají řešení, nikoli vinu při uvažování směrem zpět.

- Uvnitř týmů by mělo probíhat školení o tom, co dělají ostatní. Členové týmu by měli vědět, za co odpovídají jejich kolegové, aby se mohli správně rozhodovat. Funguje to stejně jako při kolektivním sportu.

- Efektivnější je soustředit se na výsledky než na píchačky. Ne vždy je důležité striktně se držet termínů.

- Veřejná kritika nebo neúcta k zaměstnanci snižuje hodnotu všech zaměstnanců. Proniká to do všech sfér pracoviště jako jed, který ničí interpersonální vztahy.

- Může dojít k neúspěchu, ale často se tomu dá vyhnout spoluprací. Je třeba efektivně plánovat, organizovat a spolupracovat směrem k vytýčeným cílům. Ega a skryté agendy jen brání otevřené komunikaci.

-kk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues