Dobré HR má vizi a nebojuje za každou cenu

Ilustrační snímek

Dobré oddělení HR nestojí na financích a dalších zdrojích poskytovaných firmou. Stojí především na týmu nebo i jednom člověku, který má ve firmě HR na starosti. Co tedy můžete udělat pro to, aby váš tým byl opravdu dobrý?

V první řadě musíte umět prodat svou vizi řízení lidských zdrojů vedení firmy. Musíte mít jasnou představu o tom, čeho chcete dosáhnout, a umět ji vyprávět tak, že pro ni získáte i ostatní. Nevíte-li, kde začít, začněte tím, že si sednete a začnete zapisovat své nápady. Uvidíte, že to dáte dohromady. Pak zapracujte na komunikaci. Další tipy pro inspiraci přinesl server TLNT.com.

1. Zbavte se zbytečné administrativy

Pracujte chytře. Naučte se využívat moderní technologie, které vám umožní věnovat více času HR činnostem s vysokou přidanou hodnotou. Přestaňte trávit většinu času zpracováváním administrativních úkolů, na které dnes existují programy.

2. Kopejte za zaměstnance i manažery

Vaši klienti jsou obě tyto skupiny a vy musíte umět vnímat jejich potřeby a problémy. Čím lépe je budete znát, tím lepší programy na jejich podporu můžete vytvářet.

3. Skoncujte s procesy, které většina zaměstnanců nesnáší

Najděte pracovní postup, který znepříjemňuje život prakticky všem kolem vás. Kdo říká, že se to nemůže změnit? Najděte přijatelnější postup a prosaďte jej. Tak můžete pokračovat se změnou procesů nejen v rámci HR, ale i v ostatních týmech na základě zpětné vazby od zaměstnanců.

4. Naučte se ustoupit, je-li to správné

Bojovnost je v HR důležitá, stejně tak je však důležité umění jít cestou nejmenšího odporu. To, že máte řešení, o kterém jste přesvědčeni, že je nejlepší, je jedna věc. Druhá věc je, jaké řešení bude nejpohodlnější a nejpřijatelnější pro zaměstnance.

5. Buďte lidštější

Chovejte se k lidem s větším pochopením. Počítejte s tím, že lidé mají dobré a špatné dny, jsou na ně vyvíjeny různé tlaky apod. Dobrý personalista se nemůže chovat jako stroj nebo diktátor.

Jaké další předpoklady vytvoření dobrého HR týmu byste přidali vy?

-kk-

Zdroj: TLNT - americký blog pro odborníky z oblasti HR a talent managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje TLNT