Ford zapojí avatary pro bezpečnější a kvalitnější výrobu

Výzkumníci automobilky Ford pracují na modelu mezinárodního virtuálního zaměstnance, tzv. avatara, pro zlepšení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ve svých továrnách po celém světě. Vycházejí přitom z avatarů Jacka a Jill, kteří již pomáhají k prevenci pracovních úrazů a zvýšení kvality výroby automobilů značky Ford v Severní Americe. Informoval o tom americký server workforce.com. Virtuální modely zaměstnanců vznikají na bázi hollywoodské animační technologie známé jako „motion capture“. V severoamerických továrnách Fordu fungují již od roku 2005.

Technologie „motion capture“ digitálně zpracovává lidské pohyby, které pak přenáší na model. Softwarové laboratoře Fordu v americkém Detroitu již takto umějí nasimulovat téměř celý proces výroby automobilu. „Když modelujete situaci na pracovišti, simulujete pomocí digitální postavy, jak by se pohyboval zaměstnanec,“ vysvětlila ergonomická specialistka Fordu Allison Stephensová.

Nový mezinárodní avatar odráží rozměry a tvary zaměstnanců výrobních linek Fordu po celém světě. Kromě prevence úrazů bude sloužit také k předcházení vzniku nekvalitních kusů při výrobě. V praxi bude nasazen při nově plánované výrobě v Číně. V roce 2012 se zaměří na výrobu modelu Focus v Německu a USA a modelu Ranger v Thajsku a Jihoafrické republice.

-kk-

Zdroj: Workforce.com - informace o lidských zdrojích a jejich řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workforce.com