Globální trendy v práci s talenty

V období oživení ekonomiky patří k nejdůležitějším personálním prioritám plánování nástupnictví a řízení výkonnosti. Vyplývá to alespoň z celosvětového výzkumu HR profesionálů provedeného mezinárodní společnosti SHLPreVisor, která se specializuje na screening uchazečů o zaměstnání a realizaci assessment center. V rámci výzkumu s názvem Global Assessments Trends Report (GATR) odhalilo 460 manažerů HR trendy spojené s měřením talentů a jejich následný vliv na programy „lidské inteligence“ v organizacích.

Výzkum dále ukázal, že většina firem nedokáže maximálně využít rozvoje kariéry svých lidí. Tři ze čtyř HR profesionálů sice hovoří o rozvoji kariéry jakožto strategii k udržení talentů, pouze 33 % firem však má v tomto směru formální programy pro své zaměstnance.

Přibývá nicméně firem, které při práci s talenty využívají mobilní zařízení, sociální média a další nástroje pro testování na dálku. Nejčastěji se tak děje v regionu EMEA (28 % firem). V regionu Severní a Jižní Ameriky je to 22 % firem a v Asii a Austrálii 27 % firem. I když pouze 16 % firem má formální politiku pro používání sociálních médií, více než polovina HR profesionálů navštěvuje profily potenciálních zaměstnanců na sociálních sítích.

Celosvětovou normou se stávají strukturované pracovní pohovory. Téměř 95 % firem uplatňuje nebo zavádí strukturované metodologie pro vedení přijímacích pohovorů, aby zajistily konzistentnost a objektivitu náborového procesu.

-kk-

Zdroj: Online Recruitment Magazine - britský portál věnovaný náboru zaměstnanců
Zobrazit přehled článků ze zdroje Online Recruitment Magazine