Kam jdeme dnes na poradu?

„Meetings on the Move" (porady v pohybu) je nový americký koncept, který má zvýšit produktivitu a zlepšit zdraví zaměstnanců tím, že je zvedne od pracovních stolů a vyvede mimo pracoviště. „Je to nenákladný způsob zlepšování produktivity a zdraví," shrnuje Tim McBride, proděkan pro oblast zdraví na americké George Warren Brown School of Social Work při Washington University in St. Louis.

Spolu s kolegyní, profesorkou sociální práce Debrou Haire-Joshuovou vyzývá zaměstnavatele, aby koncept MOTM vyzkoušeli právě tento týden, který je v USA Týdnem veřejného zdraví (Public Health Week). „Rádi bychom zavedli do praxe to, co vyučujeme v našem magisterském programu veřejného zdraví," vysvětluje McBride. Sám trpí chronickými migrénami a říká, že odchod od počítače a zvýšená fyzická aktivita pomáhá proti chronickým onemocněním.

Výhodou MOTM je zejména pohyb. I kdyby „porada v pohybu" byla jedinou tělesnou aktivitou za den, je to lepší, než jen sedět. Venku lze také cvičit. Zaměstnanci tak mohou obnovit svou energii, což přispěje ke zvýšení produktivity. Vyjdou-li z kanceláře, získají navíc nové pohledy na problémy a posílí týmového ducha. Další výhodou jsou nízké náklady, není třeba například kupovat občerstvení. Je tu i ekologická stránka věci a v neposlední řadě jednoduchá možnost snižování stresu.

- Sestavte agendu. MOTM je vhodný koncept pro brainstorming, plánování nebo informační schůzky.

- Spolu s účastníky potvrďte vedoucího porady.

- Naplánujte si jednoduchou cestu. Zvolte místní park, stezku nebo i prázdné kancelářské prostory.

- Jednoho účastníka pověřte vedením záznamu porady. Využijte například diktafon.

- Půjde-li se o velkou skupinu lidí, používejte mikrofon.

- Upozorněte na vhodnou pohodlnou obuv.

- Buďte otevření návrhům, jak venkovní porady zlepšit.

- Měňte místa konání porad, abyste posílili kreativitu.

-kk-

Zdroj: Newswise - americký informační portál pro novináře z oblasti lidských zdrojů, obchodu a vědy
Zobrazit přehled článků ze zdroje Newswise