Konec starých časů?

Jak bude vypadat pracoviště za deset let? Touto otázkou se zabýval panel expertů sestavený americkým odborným serverem Workforce Management. Dospěl k názoru, že v roce 2018 budou pracoviště nestálejší, přibude mobilních a pružných týmů. Očekává se nárůst počtu pracovníků na volné noze a zaměstnanců na krátkodobé smlouvy. Vzroste také objem využívání sociálních sítí a manažerský styl se posune od příkazů k větší spolupráci.

Mezi účastníky panelu byli například: Libby Sartainová – bývalá ředitelka lidských zdrojů ve společnostech Southwest Airlines a Yahoo, Kevin Kelly – ředitel lidských zdrojů pro americkou oblast ve společnosti Ernst & Young, Nandita Gurjarová – viceprezidentka lidských zdrojů v indické technologické společnosti Infosys Technologies nebo manažeři společnosti SAP Terry Laudal a Virginia Clarková. Panelu se dále zúčastnili významní zástupci univerzit.

Nejzásadnější bude podle těchto odborníků exploze využívání sociálních sítí. Dvěma klíčovými pojmy pracoviště v roce 2018 se stanou spolupráce a vztahy. Celková struktura práce by měla být přizpůsobivější, s větším zastoupením neformálního řízení. Naroste počet virtuálních týmů. Zaměstnanci tak budou stále častěji pracovat s kolegy, které jen zřídka potkají tváří v tvář.

Panel se dále shodl na tom, že se bude klást větší důraz na sociální odpovědnost firem a etické vůdcovství, součástí čehož bude i nábor, vzdělávání a rozvoj zaměstnanců. I z náboru by se měla stát virtuálnější a globálnější záležitost. V oblasti zaměstnaneckých benefitů se očekává větší úprava na míru a kreativita. Pravděpodobně budou zahrnovat záležitosti, jako je péče o starší příbuzné, ale i domácí mazlíčky. Lidské zdroje by v následujících deseti letech měly získat větší roli a ještě více se vyprofilovat.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues