Management jedině se skrupulemi

V posledních letech jsme svědky toho, jak firmy řídí lidé bez skrupulí. Přesto však odborníci věří, že většina manažerů je poctivá a zásadová. Mít skrupule znamená občas pochybovat o tom, co se chystáme dělat, protože to nemusí být správné a nemusí to zapadat do našich principů. Všichni máme svůj vnitřní hlas, který nám napovídá, co děláme špatně, i když ho nechceme poslouchat. V pozici manažerů je naslouchání vnitřnímu hlasu to nejlepší, čím se můžete řídit.

Může být lákavé zalhat jen proto, že předem víte, že vám to nikdo nedokáže. Stejně lákavé je sklízet ovoce za práci jiných jen proto, že pracují pro vás. Vnitřní hlas vám vždycky řekne, že to není správné a výčitek se zbavuje jen velmi těžce. Když budete mít skrupule a poslechnete svůj vnitřní hlas, váš život bude jednodušší. Nebudete si muset pamatovat svůj příběh, nebudete se muset obávat o to, co jste komu řekli. Budete efektivnější a také lépe spát.

Pokud se rozhodnete svůj vnitřní hlas ignorovat, připravte se na důsledky. Nemusí to být zřejmé nebo okamžité výsledky, ale jednoho dne se dostaví. Můžete například zjistit, že vás okolí odhalilo. Nebude tak efektivní, jak byste mohli být a co je ještě horší – nebude příliš spokojení sami se sebou. I když ostatní nebudou vědět, co nesprávného jste udělali, vy sami to budete vědět pokaždé.

-kk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management