Nový smysl řízení talentů

Pojem „talent“, který byl dosud synonymem pro veškerou pracovní sílu firmy, má v současné době novou, užší definici. Ukázal to výzkum personální konzultantské společnosti Towers Perrin mezi 250 vyššími manažery lidských zdrojů v USA a Kanadě.

Výzkum ukázal, že si stále více firem uvědomuje, jak je důležité udržet si talent v demograficky složitém prostředí. Začínají se proto více soustředit na klíčové skupiny vůdců, technických expertů a dalších klíčových přispívatelů, kteří je posunou kupředu. Tyto „talenty“ tvoří asi 15 % celkového počtu zaměstnanců.

Ředitel Towers Perrin Max Caldwell vysvětluje, že řízení talentu v tomto pojetí se stalo jednou z nejvyšších strategických priorit výkonných ředitelů, správních rad i HR manažerů amerických firem. Lidské zdroje v mnoha firmách však tomuto trendu dosud nepřikládají odpovídající hodnotu. Více než dvě třetiny respondentů uvedly, že jejich oddělení lidských zdrojů nemá potřebné dovednosti k dlouhodobému měření zapojení zaměstnanců nebo hodnocení návratnosti investic do zaměstnanců.

Velké firmy již začaly zavádět speciální posty vyšších manažerů odpovědných za řízení talentů. Mají různé názvy, jejich úkolem je ale integrovat strategie personálního plánování, náboru, rozvoje vůdcovství a řízení kariéry. Řízení talentu je rodící se disciplína, která bude vyžadovat velké soustředění a čas, aby se institucionalizovala.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork